Heb je al zonnepanelen en woon je in Vlaanderen? Dan wist je zeker dat in België het prosumententarief van toepassing is. Het betreft eigenaars van fotovoltaïsche panelen met een terugdraaiende teller.


Wat is het bedrag in 2024? Waar moet je rekening mee houden? Hoe kan je dit tarief vermijden? Otovo vertelt je alles over het prosumententarief.

💡Prosumententarief In één oogopslag💡


    ✅ De berekening van het prosumententarief hangt af van het maximale vermogen van je omvormer en distributienet.

    ✅ Door te kiezen voor de meest complete zelfconsumptie, verminder je je prosumententarief.

    ✅ Alle nieuw geplaatste zonneinstallaties hoeven geen prosumententarief meer te betalen.Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is de vergoeding die eigenaren van zonnepanelen met een terugdraaiende teller betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk.


De term prosumenten wordt voor afnemers van elektriciteit toegepast die een stroom producerende installatie hebben en profiteren van het lokale distributienetwerk. Consumenten daarentegen produceren zelf geen energie maar nemen stroom af.


Het prosumententarief werd in 2015 ingevoerd in Vlaanderen, en vervolgens in 2020 in Brussel en Wallonië. Het wordt alleen toegepast voor eigenaars van installaties met een vermogen van minder dan 10 kVA


Het doel van het prosumententarief in België

Dit prosumententarief wordt gebruikt voor het goed functioneren van de elektriciteitsdistributie netwerken. Het is een tarief dat tot doel heeft bij te dragen wanneer eigenaars van zonnepanelen energie uit het netwerk halen.

Het is mogelijk dat je een overschot aan elektriciteit produceert dat dan gratis in het distributienetwerk wordt geïnjecteerd. Maar bij onderproductie zul je elektriciteit uit het lokale netwerk moeten halen om aan je elektriciteitsbehoeften te voldoen.

Deze prijs werd ingesteld voor meer eerlijkheid tussen prosumenten en normale consumenten. Iedereen draagt bij aan de kosten van het elektriciteitsnetwerk en draagt bij aan het goed functioneren ervan.

Het moedigt ook eigenaars van fotovoltaïsche panelen aan om voor zelfconsumptie te kiezen om steeds minder afhankelijk te worden van het netwerk. Ter herinnering, hoe meer je zelfconsumptie bevordert, hoe rendabeler je fotovoltaïsche panelen worden!


Meer uit je eigen zonnepanelen halen en je eigen verbruik verhogen? Bekijk binnen 1 minuut wat de mogelijkheden voor een zonneinstalltie met thuisbatterij zijn!


Prosumententarief in Vlaanderen: wat je in 2024 moet betalen

Op 1 juli 2022 werd de berekening van het prosumententarief per maand gewijzigd. Het tarief wordt nu over het jaar verdeeld op basis van het gemiddelde aantal zonuren per maand. Gemeten aan de uren zonneschijn te Ukkel.

De tarieven verschillen per distributienet en worden in kW/jaar uitgedrukt. 

Een overzicht van prijzen voor Vlaanderen, incl. btw, volgens de goedgekeurde distributienettarieven van VREG: 

Distributienet Prosumententarief EUR/kW/jaar
Fluvius Antwerpen 45,85
Fluvius Limburg 53,89
Fluvius West 50,37
Gaselwest 57,23
Imewo 48,41
Intergem 43,38
Iveka 48,08
Iverlek 48,20
PBE 54,91
Sibelgas 53,20

Rekenvoorbeeld voor 2024


Als rekenvoorbeeld pakken we een realistisch scenario erbij:
Het elektrisch vermogen opgewekt door mijn fotovoltaïsche installatie met omvormer is 4,5 kW. Ik heb een contract in het distributienet van Fluvius West

Het totale bedrag van het prosumententarief in 2024 zal dus zijn:

4,5 (kW) X 50,37 = €226,66.


Facturering van het prosumententarief

Wanneer moet ik het prosumententarief betalen? Nou, dat hangt allemaal af van je energieleverancier. In feite betaal je je elektriciteitsrekeningen aan hen. Het is dus aan hen om je prosumententarief in rekening te brengen.

Over het algemeen is het prosumententarief rechtstreeks opgenomen in je maandelijkse voorschotfactuur. Als dat niet het geval is, zal de elektriciteitsleverancier je het prosumententarief in rekening brengen in de jaarlijkse afrekening.

Dus je hoeft zelf niets te doen!


Hoe kan ik het prosumententarief vermijden?

Als je een nieuwe zonneinstallatie laat plaatsen, krijg je er automatisch een slimme meter bij. Tot 2025 kan je nog gebruik maken van een analoge meter, maar dit tijdperk komt tot een einde.


Als je zoveel mogelijk gebruik maakt van je eigen opgewekte stroom, door bij voorbeeld een thuisbatterij op te laden of een laadpaal te gebruiken, verminder je automatisch de hoeveelheid stroom die terug het net ingaat. Dit is dubbel slim omdat je eigen verbruik omhoog gaat en je energierekening omlaag!


Injectietarief in Vlaanderen

Voor alle nieuwe installaties sinds 2021 is er geen prosumententarief meer. Als je zonnepanelen hebt, maak je automatisch gebruik van een injectietarief.

Alle nieuwe eigenaars van zonnepanelen zijn verplicht om een digitale meter of slimme meter te installeren. De laatste maakt het mogelijk om de injectie en terugname van elektriciteit afzonderlijk te meten.

Lees meer over wat de digitale meter voor jou betekent en hoe het precies werkt in ons artikel over de slimme meter.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``