De digitale meter is de laatste tijd veel in het nieuws, vooral bij eigenaren van zonnepanelen. Het tijdperk van de klassieke meter eindigt, de digitalisering van de elektriciteitsmeter is begonnen.

Wat gebeurt er in 2024? Otovo vertelt je alles over de installatie van de digitale meter, van hoe hij werkt tot de maatregelen die in België van kracht zijn.


💡In één oogopslag: digitale elektriciteitsmeter💡  ✅ Sinds 1 januari 2021 is de installatie van een digitale meter verplicht voor nieuwe eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen

  ✅ Er zijn twee tarieven voor wie zonnepanelen heeft. Deze tarieven hangen af van twee soorten meter

  ✅ De prosumententarief is voor eigenaren bedoeld van een terugdraaiende (analoge) meter en de nettarief op basis van de werkelijke afname voor een digitale meter

  ✅ België is van plan om tegen eind 2029 de oude traditionele meters met enkel debiet volledig te vervangen

  ✅ Als je een terugdraaiende meter hebt, zal je nog tot 2025 toegang hebben tot het prosumententarief

  ✅ Als je kiest voor de digitale meter, zal je kunnen genieten van een teruglever- of injectietarief voor de overtollige elektriciteit geproduceerd door je zonnepanelenHoe werkt een digitale meter met zonnepanelen?

De digitale meter, ook wel bekend als een slimme meter of dubbele meter, is een elektriciteitsmeter waarmee je het eigen verbruik van je huishouden kunt meten. 

Met andere woorden, je kunt zien hoeveel elektriciteit je van het net afneemt en hoeveel overtollige energie je injecteert van je fotovoltaïsche installatie.

De informatie wordt vervolgens naar je lokale elektriciteitsleverancier gestuurd, zodat je gefactureerd kunt worden op basis van het werkelijke elektriciteitsverbruik.

Als je zonnepanelen na 2021 hebt geplaatst, heb je sowieso al een digitale meter.


Voor- en nadelen van de digitale meter


Zoals hierboven vermeld, biedt de dubbele meter een aantal voordelen, vooral wanneer hij is aangesloten op je zonnepanelen:

 • Nauwkeurige meting van je verbruik: digitale meters maken een nauwkeurige meting van je elektriciteitsverbruik mogelijk, wat betekent dat facturen gebaseerd zijn op werkelijke gegevens in plaats van schattingen. Je vermijdt jaarlijkse aanpassingen
 • Beter beheer van je verbruik: dankzij mobiele toepassingen kun je je verbruik in realtime volgen, het wattage van de meter wijzigen of de meter op afstand openen en sluiten. Je verbruiksgewoonten beheren is nu nog eenvoudiger
 • Beter netbeheer: digitale meters stellen netbeheerders en elektriciteitsleveranciers in staat om het elektriciteitsverbruik en de elektriciteitsproductie beter te beheren.

Digitale meters worden echter niet altijd door iedereen verwelkomd. Een van de vaak genoemde nadelen is het gebrek aan bescherming van de privacy. digitale meters verzamelen gedetailleerde gegevens over je elektriciteitsverbruik, wat sommige consumenten verontrust.

Een ander potentieel nadeel is de afhankelijkheid van meters van technologie. Een stroomstoring of ander technisch probleem kan de werking beïnvloeden.


Wilt u uw elektriciteitsverbruik beter beheren dankzij zonnepanelen en een digitale meter? Vul hieronder je adres in en ontvang een gratis calculatie voor de installatie van je fotovoltaïsche panelen.


Is de digitale meter verplicht in België?

Maar is de digitale meter overal in België verplicht? Dat gaan we uitzoeken.

Digitale meters in Vlaanderen: Geplaatst door Fluvius

In Vlaanderen veranderde er iets in 2024. Vanaf nu zijn alle nieuwe eigenaars van zonnepanelen verplicht om een digitale meter te laten installeren. Of toch bijna.

Sinds 1 januari 2023 worden digitale meters systematisch geïnstalleerd in de volgende gevallen: 

 • Vervanging van een elektriciteitsmeter
 • Veranderen van een budgetmeter
 • Nieuwe aansluiting
 • Aanvraag van een nieuwe meter

Je kunt dus niet meer weigeren maar in sommige gevallen uitstel aanvragen tot 31 december 2024.

 • Je hebt een analoge meter en zonnepanelen die niet ouder dan 15 jaar zijn
 • Je hebt je zonnepanelen uiterlijk op 31 december 2020 in dienst genomen
 • Je bent gebruiker van exclusief nachttarief: in dit geval is uitstel mogelijk tot 1 januari 2028

Let op: Sinds 1 januari 2024 moeten alle nieuwe installaties van fotovoltaïsche panelen een digitale meter hebben. 

De installatie van een digitale meter bij Fluvius is gratis. Per regio, straat voor straat, gaat Fluvius geleidelijk alle analoge en terugdraaiende meters vervangen totdat alleen nog maar digitale meters in huizen te vinden zijn.

Het doel in Vlaanderen? De installatie van digitale meters in woningen zal geleidelijk uitrollen tegen 2030. Het doel is om het beheer van het elektriciteitsnetwerk in de regio te moderniseren en te vergemakkelijken.


Digitale meters in Brussel en Vlaanderen

In het Brussels en het hele Vlaamse Gewest worden sinds 2019 al digitale meters geïnstalleerd. Dit initiatief, ondernomen door het netbedrijf Fluvius, heeft betrekking op de volgende gevallen: 

 • Vervanging van de meters 
 • Nieuwe aansluiting
 • Renovatiewerken

Je kunt ook een digitale meter aanvragen als je een elektrisch voertuig met een laadpaal hebt, een warmtepomp of als je meer dan 6.000 kWh per jaar verbruikt met je zonnepanelen.Wat als je een financieel nadeel hebt van het plaatsen van een digitale meter?

Zoals je je kunt voorstellen, zijn niet alle huishoudens met zonnepanelen blij met de geleidelijke uitrol van digitale meters. 

Waarom niet? De komst van de digitale meter staat vaak synoniem voor het einde van de terugdraaiende meter, vooral voor alle nieuwe installaties vanaf 1 januari 2024. 

Anderen klagen ook over de privacy van netgebruikers als gevolg van de digitalisering van deze nieuwe meters.

Maar er is goed nieuws:

Na het verwijderen van de terugdraaiende teller kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter de ‘retroactieve investeringspremie’ aanvragen. Deze premie is beschikbaar voor iedereen wiens investering in zonnepanelen tot nu toe niet voldoende rendement heeft opgeleverd. Aanvragen voor de premie moeten binnen zes maanden na installatie van de digitale meter worden ingediend.


Heb je het recht om de installatie van een digitale meter in je huis te weigeren?

In Vlaanderen is de installatie van de digitale meter systematisch en verplicht voor alle nieuwe eigenaars van fotovoltaïsche panelen. Dit is besloten door de Europese Unie. Je kunt de installatie van de digitale meter dus niet meer weigeren.

Zoals hierboven vermeld, hebt u echter het recht om uw meter met terugloop te gebruiken tot 2030. Let op: als u uw meter wilt vervangen, wordt u automatisch doorgeschakeld naar een digitale meter.

Hoewel de overheid consumenten aanmoedigt om hun elektriciteitsmeter te veranderen, zijn er nog een aantaal jaren uitzonderingen mogelijk.

Uiteinedleijk wordt de digitale meter toch systematisch overgenomen als je om welke reden dan ook je meter laat veranderen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``