Elektriciteit wordt steeds duurder. Als je zonnepanelen hebt, dan weet je vast dat je - zeker in de zomer - veel stroom van je zonnepanelen teruglevert aan het elektriciteitsnet. Hiervoor word je wel wat betaald via de terugleveringsregeling, Maar is het ook interessant om deze stroom op te slaan in een thuisbatterij zodat je die zelf later kunt gebruiken. Dit is niet alleen beter voor je portefeuille maar ook voor het vaak overbelaste elektriciteitsnet in België. We gaan er hier dieper op in en bespreken de voor- en nadelen van een thuisbatterij.

In deze blog bespreken we o.a.

  • Hoe een thuisbatterij werkt
  • De verschillende types batterijen
  • Hoeveel je bespaart
  • Hoeveel thuisbatterijen je nodig hebt
  • De prijs van een thuisbatterij
  • De levensduur van een thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?


Als je zonnepanelen op je dak hebt, kun je elektriciteit opwekken. Deze elektriciteit kun je gebruiken in huis, in je batterij opslaan of aan het net verkopen. Dit laatste wordt “overschot” genoemd.

Een thuisbatterij wordt opgeladen wanneer er surplus elektriciteit wordt gegenereerd door de zonnepanelen. Wanneer het verbruik in huis toeneemt en er te weinig zonne-energie is kan de batterij die energie beschikbaar maken.


Ontdek onze thuisbatterijen

De verschillende types thuisbatterijen


Thuisbatterijen voor zonnepanelen worden opgedeeld in verschillende types; op basis van de technologie die wordt gebruikt door de producenten van de thuisbatterijen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen deze vijf soorten thuisbatterijen:

  • Loodbatterij (“Open air lead battery”)
  • AGM batterij
  • Gel batterij
  • Stationaire batterij
  • Lithiumbatterij

De Loodbatterij, AGM batterij, Gel batterij en Stationaire batterij zijn loodzuur batterijen; deze worden bijna niet meer gebruikt in particuliere toepassingen. Dit komt vooral omdat ze meestal een korte levensduur hebben (zo hebben loodbatterijen maar een levensduur van 300 laadcycli!) en maar gedeeltelijk ontladen kunnen worden.

Bij Otovo bieden we Lithiumbatterijen aan. Ze hebben een levensduur van 6.000 laadcycli en kunnen tot bijna 100% ontladen worden. Een bijkomend voordeel is dat deze thuisbatterijen erg licht zijn. Dit zijn de beste batterijen die nu op de markt zijn.

Bekijk de opties qua thuisbatterijen!


Neem contact op

Wat is nu de beste thuisbatterij voor bij je thuis?


Lithiumbatterijen zijn altijd de beste optie. De vraag is dus vooral hoeveel lithiumbatterijen je laat plaatsen. Over het algemeen worden bij gezinswoningen batterijen van 5 kWh geplaatst, die modulair geplaatst kunnen worden.


Hoeveel kun je besparen met een thuisbatterij?


Een thuisbatterij maakt de prijs van een zonne-installatie hoger, dus het is belangrijk om een goed inzicht te hebben in hoeveel je precies kunt besparen met een thuisbatterij. Met andere woorden: is het de moeite en de investering waard?

Het antwoord is ja: een zonne-installatie met een geïntegreerde thuisbatterij zorgt ervoor dat je meer bespaart op je elektriciteitsrekening. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van hoeveel energie je opwekt.


Een thuisbatterij maandelijks afbetalen


Een hele zonne-installatie inclusief thuisbatterij kopen kan een prijzig grapje zijn. Daarom kun je bij Otovo kiezen om een installatie te huren voor twintig jaar. Thuisbatterijen verhuren wij ook, maar slechts voor 10 jaar.

Dit biedt meerdere voordelen; niet in zijn minst omdat wij verantwoordelijk blijven voor het onderhoud en je dus maar liefst 10 (voor de thuisbatterij) of 20 jaar (voor de rest van de installatie) garantie hebt. Vraag nu een prijsopgave aan voor je dak!


Wat is de levensduur van een thuisbatterij?


Een thuisbatterij heeft - in tegenstelling tot zonnepanelen - een iets meer gelimiteerde levensduur. Die levensduur wordt niet echt gemeten in jaren, maar in het aantal laadcycli.

Bij Otovo bieden we enkel lithiumbatterijen aan die een levensduur van meer dan 10 jaar hebben.


De merken die Otovo aanbiedt


Kies je ervoor om een contract af te sluiten met Otovo? Dan is het goed om te weten dat we enkel met de allerbeste merken qua thuisbatterijen werken.

Wij werken met deze merken:

  • Huawei
  • Growatt
  • Pylontech

Een thuisbatterij huren samen met je zonne-installatie


Geïnteresseerd in een thuisbatterij? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons kun je je thuisbatterij huren! Bij Otovo kun je zonnepanelen op twintig jaar huren. We bieden hetzelfde systeem aan voor onze thuisbatterijen, zij het op tien jaar. Je huurt dan het systeem van ons en betaalt hiervoor een maandelijks bedrag. Wij blijven eigenaar van de thuisbatterij, dus Otovo is verantwoordelijk voor de thuisbatterij en geeft je dus garantie dat deze correct functioneert. Aan het einde van je contract ben jij eigenaar van de thuisbatterij.

Wil je graag een thuisbatterij toevoegen aan je zonne-installatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.


Neem contact op

Conclusie: is een thuisbatterij de moeite waard?


Zeker! Je spaart je eigen geproduceerde energie op en kunt deze energie op andere momenten in de dag gebruiken. Bijvoorbeeld ‘s avonds. Met andere woorden: je elektriciteitsrekening zal minder hoog zijn.

Wie heeft echt baat aan een thuisbatterij?


Het aanschaffen van een thuisbatterij met zonnepanelen is een geweldige manier om het potentieel van je zonne-energiesysteem te maximaliseren. Het helpt je om de zelf opgewekte energie efficiënter te gebruiken, vooral wanneer het energieverbruik hoog is tijdens uren waarin de zon niet schijnt. Door de opgeslagen energie te gebruiken wanneer je het nodig hebt, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de daaraan gekoppelde tarieven.

Bovendien raakt het elektriciteitsnet in België snel overbelast. Door een thuisbatterij te gebruiken kan je de energie die je overdag opwekt, s'avonds ook daadwerkelijk gebruiken. Je opgewekte stroom hoeft dus niet het het net in op piekmomenten.

Het gebruik van een thuisbatterij kan ook bijdragen aan een je duurzaamheid, aangezien het de noodzaak om stroom uit het elektriciteitsnet te halen vermindert en zo jouw CO2-uitstoot verlaagt.

Het is belangrijk om te weten dat het aanschaffen van een thuisbatterij niet voor iedereen geschikt is en afhankelijk is van jouw specifieke energiebehoefte en -verbruik. Het is raadzaam om de opties te overwegen en de hulp in te roepen van een gekwalificeerde professional. Die kan je kan helpen bij het bepalen of een thuisbatterij bij jouw situatie past en hoe het aan te sluiten op jouw zonne-energiesysteem. Uiteraard kun je hiervoor altijd terecht bij Otovo. We adviseren je graag en helpen je bij het kiezen van de beste thuisbatterij.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``