Thuisbatterijen zijn steeds populairder. Ook in België, waar duurzame energieopwekking met zonnepanelen groot op komst is. Echter, een bekend probleem is dat je vaak overtollige stroom terug levert aan het net op momenten dat je deze niet nodig hebt. In zo'n geval biedt een thuisbatterij een uitkomst. Met een thuisbatterij bewaar je de energie die je overdag opwekt en gebruik je deze 's avonds wanneer je geen energie opwekt.Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, waarbij de chemische samenstelling kan verschillen. De LFP-batterij is een van de nieuwste toevoegingen aan het assortiment van thuisbatterijen.


In dit artikel leer je wat een LFP-batterij precies is, hoe het zich onderscheidt van andere batterijen, waar je op moet letten bij de aanschaf, welke prijskaartjes eraan hangen en welke merken de LFP-batterij aanbieden.


Wil je meer weten wat een pakket zonnepanelen met een thuisbatterij kost? Doe dan de dakcheck voor je eigen huis!


Wat is een LFP-batterij?

Voordat we dieper ingaan op de LFP-batterij, is het handig om te weten dat iedere thuisaccu bestaat uit vier verschillende componenten. Zo bestaat de batterij uit een kathode, een anode, elektrolyt en een membraan als separator. Hierbij een schematisch overzicht van wat de componenten precies in de batterij doen:


Component Werking
Kathode Dit is het positieve elektrogedeelte van de batterij. Deze zorgt ervoor dat de batterij elektronen ontvangt tijdens het ontladen.
Anode Dit is het negatieve elektrogedeelte van de batterij. Dit onderdeel geeft de elektronen af tijdens het ontladen van de accu.
Elektrolyt Deze stof geleidt de ionen tussen de anode en de kathode.
Membraan als separator Dit onderdeel bevindt zich tussen de kathode en anode. Zo hebben deze twee componenten geen direct contact en voorkomt het kortsluiting.


In het artikel over verschillende typen en kenmerken van opslagbatterijen lees je dat er verschillende thuisaccu’s zijn. De naam die de accu krijgt, heeft meestal betrekking op hoe de kathode gemaakt is. De ingrediënten die hiervoor zijn gebruikt, ofwel de chemische samenstelling, bepaalt in deze of het een LFP-batterij is. 

LFP staat voor Lithium, IJzer en Fosfaat. In deze batterij bestaat de kathode dus uit lithium, ijzer en fosfaat. Dit is wat de samenstelling voor een batterij doet:

Ingrediënt Werking
Lithium Transporteert de elektrische lading in de batterij.
IJzer Dit stabiliseert de kathodematerialen.
Fosfaat Zorgt voor de stabiliteit en veiligheid van de accu.
Membraan als separator Dit onderdeel bevindt zich tussen de kathode en anode. Zo hebben deze twee componenten geen direct contact en voorkomt het kortsluiting.


De eerste LFP-accu deed in 1996 zijn intrede en is sindsdien veelgebruikt in bijvoorbeeld bussen. Naast bussen, kennen de we LFP-batterij de laatste tijd voornamelijk van accu’s in auto’s. Automerken als Tesla en Volkswagen werken hier bijvoorbeeld mee. En ze zijn waarschijnlijk niet de enige. Tweakers schetst namelijk de verwachting dat de aankomende jaren zo’n 30% van alle elektrische auto’s werkt op een LFP-accu. Naast de stijgende populariteit in elektrische voertuigen, is deze vorm van energieopslag ook interessant voor thuisbatterijen.


Onderscheid ten opzichte van de andere batterijen

Hoewel een LFP-accu hetzelfde werkt als een lithium-ion-accu, onderscheidt deze batterij zich dus door de chemische samenstelling in de kathode. Andere batterijen maken gebruik van materialen als nikkel, aluminium, mangaan en kobalt. Omdat dit schaarse grondstoffen zijn, zijn fabrikanten op zoek gegaan naar andere manieren om de kathode in een batterij te laten werken. Het grootste verschil van de LFP-batterij ten opzichte van de andere batterijen is dus dat deze minder gebruikt maakt van zeldzame grondstoffen en vriendelijker is voor het milieu en de leefomstandigheden. 


Deze LFP-accu's onderscheiden zich dus door het gebruik van verschillende materialen voor de elektroden en de separator. In tegenstelling tot traditionele lithium-ion-accu's bevatten LFP-batterijen geen nikkel, kobalt of andere dure en waardevolle grondstoffen.


Voor- en nadelen van de LFP-accu

Een van de grootste voordelen is zoals gezegd dat er minder schaarse grondstoffen nodig zijn en de winning van de stoffen er vriendelijker aan toegaat dan bij de kobaltbatterijen. Doordat er minder schaarse grondstoffen nodig zijn, is de batterij aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een kobalt accu.

Daarnaast zorgt de samenstelling van lithium, ijzer en fosfaat ervoor dat de batterij veiliger is en een langere levensduur heeft. Met deze chemische samenstelling in de kathode, is de batterij beter bestand tegen overbelasting en oververhitting. Hierdoor is het risico op brand aanzienlijk minder. Ook zorgen lithium, ijzer en fosfaat in de accu ervoor dat de batterij een hoger aantal op- en ontlaadcycli heeft, waardoor de batterij minder gevoelig is voor prestatieverlies.

Een nadeel is dat een LFP-batterij een lagere energiedichtheid heeft. Dit betekent dat de LFP-accu minder energie opslaat per gewicht. Als we een LFP-batterij afzetten tegen een andere batterij, is deze dus zwaarder qua gewicht om tot dezelfde energiedichtheid te komen. 


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een LFP-accu?

Of je nu kiest voor een LFP-batterij, of voor een andere vorm van een thuisbatterij, je hebt altijd dezelfde factoren die je in overweging moet nemen: namelijk de batterijkenmerken en de prijs.


Batterijkenmerken

Factor Reden
Capaciteit Het aantal zonnepanelen op je dak bepaalt hoeveel vermogen en dus capaciteit jouw thuisbatterij nodig heeft. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe hoger de capaciteit van je batterij moet zijn.
Laadcycli De laadcycli geven aan hoe vaak een batterij op- en ontlaadt. Een laadcyclus staat gelijk aan een keer opladen en een keer ontladen.
Formaat Thuisbatterijen komen in allerlei vormen en maten. Dit is goed om in je achterhoofd te houden, omdat je natuurlijk wel ruimte moet hebben om de batterij te plaatsen.
Membraan als separator Dit onderdeel bevindt zich tussen de kathode en anode. Zo hebben deze twee componenten geen direct contact en voorkomt het kortsluiting.Prijs

Het formaat, de capaciteit en de laadcycli zijn belangrijke factoren die de prijs bepalen. Daarnaast speelt ook de merknaam een rol. Bij Otovo België hanteren we zowel directe verkoop, als abonnementsvormen. Hierbij een prijsindicatie in beide situaties: 


Directe verkoop

  • vanaf €3000 t/m €8000

Abonnementsvorm 

  • Tussen €62 en €76 per maand (afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen)


Deze prijsindicaties zijn inschattingen. De exacte prijs is altijd gebaseerd op een persoonlijk advies, waarin onze technische adviseurs een voorstel maken gebaseerd op jouw wensen en behoeften. 


Welke merken werken met een LFP-accu?

De LFP-batterij is steeds populairder, waardoor veel grotere merken steeds vaker deze vorm aanbieden. Dit zijn de merken die Otovo aanbiedt in de vorm van een LFP-batterij: 

  • Huawei
  • Growatt
  • Pylontech


Ongeacht welk merk je kiest, je hebt altijd een garantie. Waar de standaard ligt op een garantie van twee jaar, bieden wij vijf of tien jaar garantie. Wil je hier meer over weten? Neem dan en kijkje op onze garantiepagina

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``