Zonne-energie is de minst vervuilende vorm van energie voor het milieu. De voordelen ervan zijn ontelbaar, maar zijn er dan ook nadelen?

Zonne-energie heeft een lange lijst van voordelen, maar zoals met alles zijn er ook aspecten die nog verbeterd kunnen worden. En dat is maar goed ook, want zo blijven we als mensheid scherp op hoe we nog efficiënter en duurzamer kunnen leven. Gelukkig zijn er niet veel nadelen aan het opwekken en gebruiken van zonne-energie. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de voor- en nadelen van deze energie.


De voordelen van zonne-energie

Zonne-energie heeft meer voordelen dan nadelen, met als belangrijkste de geringe impact op het milieu en de biodiversiteit.


Ontdek jouw voordelen!

De voordelen van zonne-energie, zowel thermische als fotovoltaïsche zonne-energie, zijn in grote lijnen als volgt:

 • Zonne-energie is schone, hernieuwbare energie.
 • Alleen al vandaag heeft de aarde evenveel zonne-energie op kunnen vangen als we in een heel jaar nodig hebben.
 • Zonnepanelen werken overal waar de zon schijnt.
 • Zonnepanelen hebben een elegant ontwerp en tasten het landschap niet aan.
 • Zonnepanelen tasten de aarde weinig aan, vooral in het geval van zelfverbruik, wanneer ze vaak op de daken van gebouwen worden gemonteerd.
 • 90% van de materialen waaruit een zonnepaneel bestaat, wordt gerecycleerd.
 • Zonnepanelen wekken gratis energie op.
 • Zonne-energie creëert banen.
 • De panelen zijn eenvoudig te installeren, zijn muisstil en hebben een lange levensduur.
 • Er kan ook passieve zonne-energie worden opgewekt.

Hieronder zullen we dieper ingaan op de bijzonderheden van fotovoltaïsche zonne-energie en thermische zonne-energie voor eigen gebruik.


De voordelen van fotovoltaïsche zonne-energie voor eigen gebruik in België

Fotovoltaïsche zonne-energie is wereldwijd in volle expansie. Zowel op industrieel niveau, zoals grote zonneparken, als op residentieel niveau wint dit type energie steeds meer populariteit. De voordelen van zonne-energie verklaren het succes van fotovoltaïsche energie.

In grote lijnen bieden alle soorten zonne-energie dezelfde voordelen, maar fotovoltaïsche zelfconsumptie heeft zijn eigen bijzonderheden.

In België is een van de belangrijkste voordelen het geld dat met zonne-energie bespaard kan worden. In ons land behoren de elektriciteitsprijzen tot de duurste van Europa. De gemiddelde prijs van in België gekochte elektriciteit ligt tussen €0,15 en €0,40 per kWh (in januari 2023). Fotovoltaïsche zonne-energie is gratis, je betaalt enkel de prijs van de initiële investering voor het plaatsen van zonnepanelen. Hierdoor is het opwekken van jouw eigen energie met zonnepanelen een van de meest kosteneffectieve manieren om structureel te besparen. Bovendien kun je, als jouw zonne-installatie op het net is aangesloten, voor het overschot dat je niet verbruikt een vergoeding krijgen van het elektriciteitsbedrijf waarbij je bent aangesloten. Het overschot lever je namelijk terug aan het energienet.

Wat de rentabiliteit betreft, wijzen we je erop dat België ongeveer 1.564 zonuren per jaar heeft. Dit garandeert een degelijke fotovoltaïsche productie. Er wordt hiermee flink wat energie vanuit het net bespaard. Bij gebruik van de door jou opgewekte energie, betaal je dus een stuk minder. In het geval dat je genoeg opwekt om jouw energiegebruik volledig te compenseren, betaal je zelfs niets meer voor elektriciteit!


Bereken hier jouw aanbevolen zonne-installatie!

Logischerwijs verhoogt de installatie van zonnepanelen op het dak van een huis de waarde van het huis. Als je besluit te verhuizen voordat jouw investering is afgeschreven, verdient het systeem zich zo toch terug. Bovendien vergen zonnepanelen weinig onderhoud. Bij Otovo hoef je hier zelfs helemaal niets aan te doen: wij regelen het onderhoud voor je.


De voordelen van thermische zonne-energie voor eigen gebruik in België

Thermische zonne-energie komt ook met de ‘standaard’ voordelen die je van elk type zonne-energie mag verwachten. Ook thermische energie wordt gekenmerkt door de besparingen die het kan opleveren. Thermische zonne-energie wordt gebruikt om het water in huis te verwarmen, waardoor een van de belangrijkste kostenposten van een woning gecompenseerd worden.


De nadelen van zonne-energie

Zonne-energie en het gebruik ervan hebben weinig nadelen, vooral als we het hebben over fotovoltaïsche energie. Toch zijn er altijd verbeterpunten om te analyseren. We zetten ze op een rij:

Over het algemeen zijn de nadelen van zonne-energie als volgt:

 • De kosten van de initiële investering is relatief hoog. Gelukkig zijn er wel alternatieven voor huishoudens die willen overschakelen op zelfconsumptie: financiering via een bank of het huren van zonnepanelen.
 • De hoeveelheid opgewekte energie is afhankelijkheid van het weer, hoewel er met een optimizer ook bij zonneblokkades een relatief hoge hoeveelheid energie opgewekt kan worden.
 • Luchtvervuiling beïnvloedt de productie – in gebieden met veel vervuiling is geconstateerd dat zonnepanelen iets minder energie produceren.
 • De installatie hangt af van de mogelijkheden van het dak in het geval van zelfconsumptie.
 • Grote zonneparken kunnen ze veel ruimte in beslag nemen.
 • De productie van de modules is niet emissievrij, maar aangezien het een niet-vervuilende energie is en de panelen kunnen worden gerecycleerd, wordt deze tekortkoming gecompenseerd.

Nadelen van thermische zonne-energie versus fotovoltaïsche energie

En als we de twee soorten zonne-energie willen vergelijken: welk type zonne-energie heeft meer voordelen? Het antwoord is eenvoudig: fotovoltaïsche zonne-energie heeft meer voordelen dan thermische zonne-energie.

De voordelen van fotovoltaïsche energie ten opzichte van thermische energie zijn:

 • Levensduur: terwijl een fotovoltaïsch paneel tot 30 jaar lang energie kan produceren en een omvormer tot 10 jaar meegaat, hebben de elementen van het thermische systeem een kortere levensduur (thermosyphon of apparatuur voor geforceerde circulatie gaan niet langer dan 5-10 jaar mee).
 • Onderhoud: omdat ze bewegende delen bevatten, vereisen thermische panelen meer onderhoud bij het reinigen en vervangen van defecte onderdelen.
 • Veelzijdigheid: fotovoltaïsche panelen hebben meer gebruiksmogelijkheden dan thermische panelen, die alleen water verwarmen. Televisies, vaatwassers of elektrische verwarming functioneren ook op de energie van fotovoltaïsche panelen.

Uiteraard hebben thermische zonnepanelen ook voordelen ten opzichte van fotovoltaïsche platen, zoals de lagere initiële kosten van het systeem. Als men echter kijkt naar de levensduur en de gebruiksmogelijkheden ervan, blijft fotovoltaïsche energie de meest rendabele optie.

Kortom, ondanks de nadelen heeft zonne-energie veel voordelen voor de samenleving, het milieu en de economie. Of het nu gaat om fotovoltaïsche of thermische energie, de omschakeling naar zonne-energie zal altijd voordelen opleveren.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``