Denk je eraan om zonnepanelen te laten leggen in Sint-Niklaas en ben je op zoek naar extra informatie? Dan heb je de juiste pagina gevonden! In deze blogpost bespreken we wat de kostprijs zou zijn voor zonnepanelen in Sint-Niklaas te laten leggen, hoeveel kWh je ongeveer kunt opwekken op jaarbasis met een zonne-installatie, hoeveel geld je kunt verdienen door je overschotten te verkopen en meer.

In deze blog bespreken we o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Prijzen voor zonnepanelen in Sint-Niklaas

Als je zonnepanelen wil laten leggen, dan hangt hier een stevig prijskaartje aan vast. Dit is ongeveer de gemiddelde aankoopprijs die je voor ogen mag houden:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

En alhoewel zonnepanelen een prijskaartje hebben, is het wel interessant om zonnepanelen in Sint-Niklaas te leggen. De stad ontvangt immers veel zon op jaarbasis, dus je kunt goed besparen op je elektriciteitsrekening - en dat jarenlang.

Maar mocht je het kopen van zonnepanelen een te stevige investering vinden, dan is het goed om te weten dat er ook andere opties zijn. Wist je dat zonnepanelen huren ook een optie is? Dit is waar wij bij Otovo in specialiseren. Voor een klein maandelijks bedrag kun je je eigen zonne-energie opwekken. Je hebt geen aankoopkosten of installatiekosten en je kunt vanaf maand één al zien dat je elektriciteitsrekening vermindert. Handig, toch?

Ontvangt Sint-Niklaas genoeg zonlicht voor zonnepanelen?

We hadden hierboven al een tipje van de sluier opgelicht, maar het antwoord is ja. Sint-Niklaas ontvangt op jaarbasis voldoende zon om zonnepanelen te leggen. Zeker in de zomermaanden geniet je van heel veel mooie, lange, zonnige dagen.

Als je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen legt, goed voor meer dan 4 kWp, dan wek je makkelijk 4000+ kWh op per jaar.

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu


Als je zonnepanelen legt in Sint-Niklaas, wek je ongeveer 4195.16 kWh per jaar op. Om dat even te vergelijken met verbruik: een eenpersoonsgezin verbruikt gemiddeld zo’n 1200 kWh per jaar. Een gezin met drie tot vier personen verbruikt gemiddeld zo’n 4000 kWh op jaarbasis.

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten dat de opbrengst van je zonnepanelen nooit volledig lokaal wordt verbruikt. Dat betekent dat er altijd een groot deel van de opgewekte energie in het net geïnjecteerd wordt. Voor Vlaamse gezinnen ligt het ‘eigen verbruik’ meestal rond de 30%. Dat betekent dat 70% van de zonne-energie terug in het net wordt gestopt en verkocht wordt aan het teruglevertarief. Wil je zelf meer van deze energie verbruiken en minder terugleveren aan het net? Dan kan een thuisbatterij een oplossing bieden. Hiermee kun je je eigen verbruik verhogen tot wel 70% of meer. Ook kan het interessant zijn om je eigen verbruiksprofiel aan te passen, zodat je zo veel mogelijk verbruikt tijdens de dagperiode en niet ‘s avonds of ‘s nachts. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Sint-Niklaas?

Als je besluit om zonnepanelen op je dak in Sint-Niklaas te laten installeren, wordt er altijd gezocht naar de ideale positie zodat de panelen elke dag zoveel mogelijk zonnestralen kunnen opvangen en de meest efficiënte opbrengst behaald wordt. Om dit te bereiken, wordt er gekeken naar de oriëntatie, hellingshoek en omgeving van de panelen.

De oriëntatie is van groot belang omdat de zon dagelijks van oost naar zuid naar west beweegt. Daarom zal de installateur de panelen zo plaatsen dat ze gedurende de dag de meeste zonnestralen kunnen opvangen. Hij of zij zal ook rekening houden met eventuele obstakels zoals bomen of gebouwen die schaduw kunnen veroorzaken. Als het nodig is, kunnen optimizers worden toegevoegd aan de installatie.

De hellingshoek van de panelen speelt ook een belangrijke rol in het opwekken van zonne-energie. Installateurs raden doorgaans een helling tussen 36 en 38 graden aan als de panelen naar het zuiden gericht zijn. Voor panelen die naar het westen of oosten gericht zijn, is een helling van ongeveer 13 graden het meest geschikt. In de praktijk zal de oriëntatie en helling van de panelen overeenkomen met die van het dak.

Ongeacht de situatie zal de installateur een geschikte plaatsing voorstellen om altijd het beste rendement te behalen en dus de meeste kWh op te wekken.


Ontvang een vrijblijvende offerte

Compensatie van je energieoverschot

Iedereen weet dat je met zonnepanelen ook ‘geld terug kunt krijgen’. Dit heeft te maken met hoeveel energie je injecteert in het net.

Hoeveel je hiermee kunt ‘verdienen’ is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je in het net injecteert én het teruglevertarief dat wordt vermeld op je energiecontract. Over het algemeen kun je rekening houden met ettelijke honderden euro’s op jaarbasis. Alleen maar fijn, toch?

Nu is het wel goed om te weten dat de ene leverancier de andere niet. Sommige leveranciers hebben veel gunstigere teruglevertarieven dan de andere. Enkele centjes per kWh kan snel oplopen … daarom is het altijd een aanrader om de V-test van de VREG te bekijken, mocht je willen overstappen op een andere elektriciteitsleverancier of gewoon de teruglevertarieven willen vergelijken.


Installateurs in Sint-Niklaas

Wil je graag zonnepanelen in Sint-Niklaas laten leggen om de vele zonne-uren op jaarbasis om te zetten in zonne-energie? Dan kun je kiezen tussen vele installateurs.

Mocht je kiezen voor een huurcontract met Otovo, dan is het goed om te weten dat wij enkel samenwerken met de beste installateurs, die gecertificeerd zijn en veel ervaring hebben met het plaatsen van zonnepanelen.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wil je minder betalen voor jouw elektriciteitsverbruik? Dan zijn zonnepanelen een goed idee. Maar als je niet meteen dik wil investeren, dan is het huren van zonnepanelen ook een heel interessante optie.

Deze optie bieden wij aan bij Otovo. Dit kun je van ons verwachten:

  • Jouw zonnepanelen in Sint-Niklaas worden geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur;
  • Je betaalt maandelijks slechts de huurprijs
  • Je hebt geen installatiekosten (deze betalen wij!);
  • Je hebt 20 jaar garantie op je zonne-installatie;
  • Je bent de eigenaar van de kWh die je opwekt en die kun je zelf verkopen aan het net.

Vul hieronder je adres in en je ziet een vrijblijvende offerte voor 5, 10 en 15 zonnepanelen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``