Heb je er al eens aan gedacht om zonnepanelen te leggen op je woning in Aalst maar zoek je nog wat extra informatie? Dan vertellen wij je graag alles wat je moet weten over zonnepanelen leggen in Aalst. In dit artikel gaan we o.a. dieper in op hoeveel zonnepanelen kosten, hoeveel geld je verdient door de compensatie van je overschotten en hoeveel kWh je ongeveer kunt opwekken. Lees snel meer!

In deze blog bespreken we o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Prijzen voor zonnepanelen in Aalst

Denk je eraan om zonnepanelen te laten leggen in Aalst? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel je dit gaat kosten. Dit is de gemiddelde aankoopprijs:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Natuurlijk is het hoe dan ook interessant om zonnepanelen te laten plaatsen. Door de vele zonne-uren die je op jaarbasis in Aalst hebt, kun je met zonnepanelen jarenlang besparen op je elektriciteitsrekening.

Vind je zonnepanelen kopen toch een stevige investering? Dan kun je ook zonnepanelen huren! In deze blogpost vertellen we je het verschil tussen zonnepanelen leasen, kopen en huren. Bij Otovo bieden we de huuroptie aan; waardoor je maandelijks een klein bedrag betaalt maar wel kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie. Maar hierover later meer!


Ontvangt Aalst genoeg zonlicht voor zonnepanelen?

Jazeker! Aalst ontvangt op jaarbasis veel zon (zeker in de zomermaanden!), wat het erg interessant maakt om zonnepanelen te leggen in Aalst.

Als je er bijvoorbeeld voor kiest om 10 zonnepanelen te leggen (goed voor meer dan 4 kWp), dan wek je makkelijk 4000+ kWh op op jaarbasis.

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu


Met jouw zonnepanelen in Aalst wek je dan op jaarbasis ongeveer 4268.82 kWh op. Om je een idee te geven hoeveel dit is, vergelijken we dit graag met het verbruik van Vlaamse gezinnen. Zo verbruikt een eenpersoonsgezin gemiddeld om en bij de 1200 kWh per jaar. Een gezin van 3 of 4 personen verbruikt gemiddeld zo’n 4000 kWh per jaar.

Je wekt dus voldoende kWh op om veel van je verbruik mee op te vangen. Het is wel belangrijk om te weten dat de opbrengst van je zonnepanelen nooit volledig lokaal wordt verbruikt. Hiermee bedoelen we dat een deel van de opgewekte energie meteen in het net wordt geïnjecteerd, waardoor je slechts een deel zelf gebruikt. Bij Vlaamse gezinnen ligt het ‘eigen verbruik’ over het algemeen rond de 30%. De overige 70% wordt dan teruggeleverd aan het net. Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om een thuisbatterij toe te voegen aan je zonne-installatie. Hiermee kun je je eigen verbruik verhogen tot wel 70% of zelfs meer!


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Aalst?

Als je zonnepanelen laat installeren, is het belangrijk dat er zo veel mogelijk zonnestralen kunnen opgevangen worden door de zonnepanelen. Dit zorgt voor de meest efficiënte opbrengst. Om de best mogelijke opbrengst te bereiken, wordt er gekeken naar jouw situatie en naar de oriëntatie, hellingshoek en omgeving van de zonnepanelen.

De juiste oriëntatie is van groot belang omdat de zon dagelijks van oost naar zuid naar west beweegt. Om de maximale hoeveelheid zonnestralen gedurende de dag op te vangen, zal de installateur de panelen op de meest geschikte plaats plaatsen. Dit omvat het vermijden van obstakels zoals bomen of gebouwen die schaduw kunnen veroorzaken. Indien nodig kunnen optimizers worden gebruikt om de efficiëntie van de installatie te verbeteren.

De hellingshoek van de panelen speelt ook een belangrijke rol in het opwekken van zonne-energie. Bij panelen die naar het zuiden gericht zijn, raden installateurs doorgaans een helling van 36 tot 38 graden aan. Als de panelen naar het westen of oosten gericht zijn, is een helling van ongeveer 13 graden het meest geschikt. Over het algemeen zal de oriëntatie en helling van de panelen overeenkomen met die van het dak.

Ongeacht de situatie zal de installateur altijd een geschikte plaatsing voorstellen om het beste rendement te behalen en zo de meeste kWh op te wekken.


Ontvang een vrijblijvende offerte

Compensatie van je energieoverschot

Ook niet onbelangrijk: als je zonnepanelen legt in Aalst, dan injecteer je altijd stroom terug naar het net. Nu vraag je je misschien af wat je daarmee kunt verdienen.

Het exacte antwoord is afhankelijk van twee dingen: 1) de hoeveelheid kWh die je in het net injecteert en 2) het teruglevertarief van je energiecontract. Hoe beter je tarief is, hoe meer je aan het terugleveren van je energie kunt verdienen. Gemiddeld kun je rekenen op enkele honderden euro’s per jaar. Niet slecht, toch?

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle leveranciers gelijk zijn. Sommige leveranciers bieden veel gunstigere teruglevertarieven dan andere. Een verschil van enkele centen per kWh kan snel oplopen. Daarom is het verstandig om de V-test van de VREG te raadplegen als je overweegt om over te stappen naar een andere elektriciteitsleverancier of als je gewoon de teruglevertarieven wilt vergelijken.


Installateurs in Aalst

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen in Aalst? Bij Otovo werken we samen met de beste installateurs uit de regio. Als je bij ons een vrijblijvende aanvraag doet, matchen we je met verschillende installateurs, zodat je kunt kiezen. Al onze installateurs hebben jaren ervaring met het plaatsen van zonnepanelen.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wil je graag minder betalen voor jouw elektriciteitsverbruik? En vind je het een fijn idee om een ‘buffer’ te hebben voor de prijsstijgingen op de energiemarkt? Dan is het een goed idee om zonnepanelen te leggen. Maar als je niet immens wil investeren, is het huren van zonnepanelen ook een heel interessante optie!

Otovo biedt deze optie aan. Als je bij ons zonnepanelen huurt, kun je dit verwachten:

  • Jouw zonnepanelen in Aalst worden geplaatst door een gecertificeerde installateur;
  • Je betaalt een kleine maandelijkse huurprijs;
  • Je moet niet investeren voor je zonnepanelen én betaalt geen installatiekosten;
  • Je geniet van 20 jaar garantie op je zonnepanelen;
  • Je profiteert van de terugleververgoeding want de kWh zijn van jou - deze kun je dus ‘verkopen’ aan het net.

Vul hieronder je adres in en je ziet een vrijblijvende offerte voor 5, 10 en 15 zonnepanelen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``