Denk je eraan om zonnepanelen te laten installeren op jouw dak in Lommel? Dan zijn er enkele dingen die je wil weten voor je de uiteindelijke beslissing neemt. Denk aan de hoeveelheid zonlicht die Lommel jaarlijks ontvangt én de hoeveelheid kWh je daaruit kunt opwekken. Natuurlijk is het ook belangrijk om goed te weten hoeveel geld je kunt ontvangen mocht je een mogelijk overschot aan energie hebben en waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder om alles te weten te komen over zonnepanelen in Lommel.

We bespreken o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Prijzen voor zonnepanelen in Lommel

Iedereen weet dat zonnepanelen niet goedkoop zijn. Dit is ongeveer de gemiddelde aankoopprijs die je voor ogen mag houden:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Natuurlijk is het hoe dan ook wel interessant om zonnepanelen te installeren, zeker in Lommel. Tegenwoordig zijn de elektriciteitsrekeningen van velen nogal pittig, dus door zonnestralen om te zetten in zonne-energie, kun je daar veel geld besparen.

Vind je kopen wat te prijzig? Dan zijn er ook nog andere opties; zoals huren. Lees hier meer over de verschillen tussen zonnepanelen huren, kopen en leasen. Bij Otovo bieden we de optie aan om zonnepanelen te huren; zo betaal je een klein maandelijks bedrag, heb je geen installatiekosten én kun je meteen vanaf maand één geld gaan besparen op je elektriciteitsrekening. Win-win!

Ontvangt Lommel genoeg zonlicht?

Voor je zonnepanelen in Lommel laat installeren, is het belangrijk om te weten of het de moeite waard is. Ontvangt Lommel bijvoorbeeld genoeg zon?

Het antwoord is ja. Om je een idee te geven: als je 10 zonnepanelen (goed voor meer dan 4 kWp) zou leggen op je dak, dan kun je je aan een jaarlijkse energieproductie van ongeveer 4000 kWh verwachten (zie onderstaande tabel)

Monthly energy output from fix-angle PV system
Bron: re.jrc.ec.europa.eu


Dit is natuurlijk nog steeds een behoorlijk abstract cijfer. Laten we het zo plaatsen: als je alleen woont in een woning, dan heb je over het algemeen op jaarbasis een verbruik van ongeveer 1200 kWh. Gezinnen met drie of vier personen kunnen zich aan een verbruik van om en bij de 4000 kWh verwachten.

De opbrengst van zonnepanelen wordt nooit volledig lokaal verbruikt. Met andere woorden, er is altijd een vrij groot deel van de energie dat in het net geïnjecteerd wordt. Voor Vlaamse gezinnen is het “eigen verbruik” gemiddeld 30%. Dit wil dus zeggen dat 70% van de zonne-energie in het net wordt gestoken en verkocht aan het teruglevertarief. Indien je een thuisbatterij plaatst kan je dit eigen verbruik wel verhogen tot 70% of soms zelfs hoger. Je kan dan ook nog proberen zo goed mogelijk je verbruiksprofiel te optimaliseren door zo veel mogelijk je verbruik naar de dagperiode te verschuiven. Dit laatste is natuurlijk niet altijd mogelijk.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Lommel?

Als je zonnepanelen laat installeren, dan wordt er altijd gezocht naar de ideale plek voor deze zonnepanelen. Het is immers belangrijk dat ze zo worden geplaatst dat ze zo veel mogelijk zon opvangen, elke dag opnieuw.

Hiervoor wordt er gekeken naar de oriëntatie, hellingshoek en omgeving. Om de meest efficiënte opbrengst van zonnepanelen te behalen, is de oriëntatie van de panelen van groot belang. Omdat de zon dagelijks van oost naar zuid naar west beweegt, is het belangrijk om de panelen zo te plaatsen dat ze gedurende de dag zoveel mogelijk zonnestralen kunnen opvangen. Bovendien moet er rekening worden gehouden met eventuele obstakels die schaduw kunnen veroorzaken, zoals bomen of gebouwen, omdat dit de energieopbrengst kan verminderen. Jouw installateur zal dan ook altijd op zoek gaan naar de juiste locatie om dit te minimaliseren en indien nodig optimizers toevoegen aan je installatie.

De hellingshoek van de panelen speelt een belangrijke rol voor de optimale opwekking van zonne-energie. Over het algemeen raden installateurs een helling tussen 36 en 38 graden aan als de panelen naar het zuiden gericht zijn om het hoogst mogelijke rendement te behalen. Voor panelen die naar het westen of oosten gericht zijn, is een helling van ongeveer 13 graden het meest geschikt. Om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen het beste rendement behalen, zal jouw installateur altijd de specifieke situatie bekijken en een passende plaatsing voorstellen.

Nochtans komt het in de praktijk erop neer dat de panelen op het dak worden geplaatst en zodoende de helling en oriëntatie van het dak overnemen.


Ontvang een vrijblijvende offerte

Compensatie van je energieoverschot

Nu komen we aan het deel van dit blogartikel waar je misschien op zat te wachten: geld. Hoeveel geld kun je ‘verdienen’ als je een overschot verkoopt aan het net?

Meestal kun je rekenen op enkele honderden euro’s op jaarbasis, maar hoeveel je exact krijgt, is afhankelijk van het contract dat je hebt met je energieleverancier. De teruglevertarieven schommelen meestal rond de paar eurocent per kWh, maar er zijn ook een paar leveranciers die amper iets uitbetalen.

Denk je eraan om van contract om te schakelen? Dan raden we de V-test van de VREG aan, waarbij je je tarieven kunt vergelijken van verschillende elektriciteitsleveranciers.


Installateurs in Lommel

Als je interesse hebt om zonnepanelen te installeren op jouw dak in Lommel, dan is het fijn om te weten dat de vele uren zonneschijn van Lommel een zeer geschikte stad maken voor het plaatsen van zonnepanelen.

Jouw zonnepanelen in Lommel worden uiteraard geplaatst door gecertificeerde installateurs met ervaring - zeker als je kiest voor Otovo! Otovo wijst automatisch een geschikte professional in jouw omgeving aan die jouw zonnepanelen zal installeren met nauwkeurigheid en expertise.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wil je minder betalen voor je elektriciteit door zonnepanelen te leggen op je huis? Dan kan Otovo je helpen!

Wij bieden immers de optie aan om zonnepanelen te huren aan een lage maandelijkse prijs. Daarnaast geniet je van extra voordelen. Zo worden je zonnepanelen in Lommel snel en professioneel geïnstalleerd en heb je hier geen startkosten aan (in tegenstelling tot als je zonnepanelen zou kopen). Otovo blijft de eigenaar en wij dragen dan ook de kosten. Omdat wij de eigenaar zijn, zijn we ook verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele aanpassingen aan de zonne-installatie mocht er iets kapot zijn. Je hebt als het ware jarenlange garantie als Otovo klant.

En natuurlijk het grootste voordeel van zonnepanelen laten leggen op je dak in Lommel: vanaf maand één zie je een vermindering op je elektriciteitsrekening. Daarnaast ben jij ook de eigenaar van de kWh die je opwekt, dus overschotten kun je zelf verkopen.

Vul hieronder je adres in en je ziet een vrijblijvende offerte voor 5, 10 en 15 zonnepanelen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``