Kopen, huren of leasen? Het is een vraag die leeft bij velen die eraan denken om in zonnepanelen te investeren. Wij vertellen je in deze blog de belangrijkste verschillen tussen deze drie opties. De markt rondom zonne-energie is erg gegroeid de laatste jaren. Er zijn nu immers veel meer opties dan vroeger, toen je praktisch alleen kon kiezen voor kopen en meteen een serieuze investering moest doen.  

Als je besluit zonnepanelen te laten installeren, zijn dit de drie meest voorkomende opties in België:

  • Zonnepanelen kopen
  • Zonnepanelen leasen
  • Zonnepanelen huren


Het kopen van de panelen was tot enkele jaren terug heel normaal, maar inmiddels wordt het huren of leasen van zonnepanelen ook steeds bekender en populairder bij Vlamingen. Benieuwd naar wat nu precies het verschil is tussen zonnepanelen leasen en huren en de klassieke aankoop van zonnepanelen? Wij vertellen het je in deze blog.


Bekijk jouw dak voor een vrijblijvende offerte


Zonnepanelen leasen: wat houdt het in?


Zonnepanelen leasen is een manier om zonnepanelen te financieren zonder tussenkomst van de bank. Een lease voor zonnepanelen verkrijg je bij bedrijven die deze dienst aanbieden.

Een leasing  bedrijf is verantwoordelijk voor alle initiële investeringen als je bij hen zonnepanelen least. Met andere woorden: jij, de persoon die de zonnepanelen wil laten leggen, hoeft hiervoor geen financiële inspanning te doen voor de installatie.

Wil je zonnepanelen leasen? Dan betaal je het bedrijf een bepaald bedrag in termijnen; dit is vaak maandelijks. Na de laatste termijn wordt de fotovoltaïsche installatie eigendom van de eigenaar van de woning. Jij, dus. Als je een contract tekent voor het leasen van zonnepanelen, dan word je meestal eigenaar na 10, 15 of 20 jaar.


Zonnepanelen huren: wat houdt het in?


Dan is er nog de optie zonnepanelen huren. Velen vinden het verschil tussen zonnepanelen huren of leasen onduidelijk - en wij begrijpen waarom! Beide opties lijken immers erg op elkaar.

Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren, dan hoef je net als bij leasen ook geen financiële inspanning te doen voor de plaatsing; dit wordt allemaal geregeld door het bedrijf waarmee je een contract afsluit. Je betaalt enkel maandelijks de huur voor je zonnepanelen aan dat bedrijf, maar hebt dus geen startkosten.

Het grote verschil tussen zonnepanelen leasen of huren zit in de extra services. Zo is het onderhoud en het monitoren van de zonne-installatie inbegrepen als je een huurcontract afsluit.

Je kunt het een beetje vergelijken met het huren van een huis of een appartement: als huurder betaal je uiteraard een maandelijks bedrag om in de woning te mogen wonen, maar het is de eigenaar van de woning die verantwoordelijk is om bijvoorbeeld deuren, ramen of zelfs apparaten zoals de koelkast te vervangen als deze kapot zijn. Als je zonnepanelen huurt, is de eigenaar van het systeem dus ook verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat jouw installatie tip-top werkt. Mocht er iets kapot zijn, dan weet je dat dit geregeld wordt - het hoort immers bij je huurovereenkomst. Dit is niet het geval als je ervoor kiest om zonnepanelen te leasen als particulier; je bent dan zelf verantwoordelijk om kosten te maken en je zonnepanelen te laten repareren mocht er iets niet werken.

Er zijn dus best wel wat verschillen tussen zonnepanelen huren of leasen. Als je de keuze hebt tussen zonnepanelen leasen of zonnepanelen huren, dan is huren de optie waarmee je van de meeste voordelen geniet.


Zijn er nog verschillen tussen het huren en het leasen van zonnepanelen?


Hierboven hebben we al vermeld dat het huren en het leasen van zonnepanelen op een vergelijkbare manier werkt, maar dat er verschillen zijn - zoals het feit dat onderhoud en andere services bij het huren inclusief zijn.
Maar dat is niet alles: bij het leasen van zonnepanelen is de klant automatisch eigenaar van de installatie na afloop van het contract. Bij huren is dit een mogelijkheid als het contract een installatie-aankoopoptie heeft, waarbij je kunt kiezen om de installatie over te kopen. Dit is niet verplicht; je kunt er vaak ook voor kiezen om je huurcontract te verlengen of om een nieuw huurcontract af te sluiten.


Zonnepanelen kopen, leasen of huren: wat zijn de grote verschillen?


Er is natuurlijk ook de optie om zonnepanelen te kopen. Dan ben je meteen eigenaar van de zonnepanelen. Je kunt zonnepanelen kopen met je spaargeld, maar velen financieren hun zonnepanelen met een klassieke lening.

In België zijn er verschillende sociale en goedkope leningen vanuit de overheid zoals de Vlaamse woonlening of de Mijn VerbouwLening. Er zijn ook groene leningen van banken waarbij je in gemiddeld 10 jaar je lening terugbetaalt. Als je kiest om zonnepanelen te leasen of te huren, lopen de contracten meestal op tot twintig jaar, waardoor de termijnbedragen lager liggen.

Ook niet onbelangrijk: als je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen, ben je vanaf het moment van aankoop 100% eigenaar. Met andere woorden: je bent ook verantwoordelijk voor de werking van het systeem, het onderhoud en het herstellen van de installatie mocht er iets kapot zijn na de garantieperiode.


Wat is beter: zonnepanelen leasen, huren of kopen?


Om eerlijk te zijn: het antwoord van deze vraag hangt heel erg af van persoonlijke omstandigheden en de financiële situatie. Als je een hele goede financiële situatie hebt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zonnepanelen te kopen en meteen eigenaar te worden van de installatie. Het duurt natuurlijk wel een paar jaar tot je investering is terugverdiend. In België verdien je gemiddeld je zonnepanelen terug in 7 à 10 jaar.

Maar als je het wel handig vindt om niet in één keer een groot bedrag te moeten betalen, dan kun je kiezen tussen leasen en huren. Er is immers geen investering nodig om gebruik te maken van de zonne-energie die wordt gegenereerd op jouw dak. Met deze opties hoef je niet te wachten tot je investering is terugverdiend; je bent in principe vanaf de eerste dag winstgevend.
Als we dan puur de afrekening maken tussen het huren en het leasen van zonnepanelen, dan is huren veruit de beste optie, omdat er meer diensten inbegrepen zijn. Wel zo handig, toch, dat het onderhoud en reparaties inclusief zijn in je huurcontract?


De voordelen van het huren van een zonne-installatie


Lijkt het huren van een zonne-installatie je wel wat, omdat je geen eigenaar wil zijn en het wel makkelijk vindt dat alles voor jou geregeld wordt? Dan vertellen we je graag meer over alle voordelen die je kunt verwachten wanneer je kiest voor het huren van zonnepanelen.

  • Er is geen grote initiële investering: in tegenstelling tot wanneer je een zonne-installatie koopt, heb je aan het begin van het proces geen grote, initiële investering. Het systeem kan in termijnen (tot twintig jaar) worden betaald. Aangezien de levensverwachting van een installatie makkelijk dertig jaar is, geniet je uiteindelijk makkelijk tien jaar gratis van je zonne-installatie.
  • Je verlaagt je energierekening: je kan meteen besparen op je energierekening.
  • Onderhoud is niet nodig: het bedrijf waarvan je jouw zonnepanelen huurt, is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het systeem.
  • Terugleververgoeding voor geproduceerde elektriciteit: Stroom die je niet gebruikt, kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Als je een teruglevercontract afsluit, krijg je dus een vergoeding van de elektriciteitsleverancier. Het bedrijf waarvan je huurt, is dan wel eigenaar van de installatie, maar jij bent voor 100% eigenaar van de energie die wordt opgewekt. Je kunt de energie dus gewoon verkopen, waardoor je elektriciteitsrekening nog verder daalt. Koopoptie: Als je bij ons een zonne-installatie huurt, kun je op ieder moment beslissen om het systeem af te kopen.

Bekijk nu de mogelijkheden om zonnepanelen te huren!

Wil jij ook gebruikmaken van zonne-energie?


Dan is het huren van je zonne-installatie ongetwijfeld de beste optie als je je niet wil ‘vasthangen’ aan een lange lening én als je je geen zorgen wil maken over onderhoud en reparatie.

Als je kiest om bij Otovo te huren, dan regelen wij alles: het installeren van de PV-installatie, de batterij … en we zorgen er uiteraard voor dat alles volledig volgens de Belgische wetgeving wordt geïnstalleerd. Ook kun je gebruikmaken van een toezicht-app, waarbij je kunt zien hoeveel zonne-energie je opwekt en inzicht krijgt in hoe je systeem presteert.

Daarnaast kun je Otovo altijd bereiken mocht er een probleem zijn.. Omdat wij contracten afsluiten voor 20 jaar, zijn wij dus 20 jaar verantwoordelijk. Met andere woorden: jij hebt 20 jaar de garantie dat jouw zonne-energie installatie fantastisch blijft presteren.

Elke maand verdien je een bonus, waardoor het afkopen van je zonnepanelen steeds goedkoper wordt. Wil je na een paar jaar eigenaar worden van je installatie? Dan kun je makkelijk en zonder boete het hele systeem afkopen. Wel zo makkelijk.

Vraag gerust een prijsopgave aan voor jouw dak; vanaf € 30 per maand!

Neem contact op!
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``