Zonnepanelen worden steeds populairder, maar het is nog lang niet voor iedereen duidelijk hoe deze precies werken, wat de voordelen zijn en hoeveel ze kosten. Daarom nemen wij je graag mee in de wereld van zonne-energie. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over zonnepanelen.

Eerst en vooral leggen we je haarfijn uit wat er te leren valt over zonnepanelen. Waar zijn deze van gemaakt? Welke verschillende soorten zijn er? Hoe werken ze en wat is de gemiddelde levensduur? Daarna gaan we meer in op de details per onderwerp, zodat je volledig geïnformeerd bent alvorens voor zonnepanelen te kiezen.

Laten we beginnen!


Zonnepanelen: een overzicht


Je hebt vast wel eens gehoord over de voordelen van zonnepanelen. Je kent waarschijnlijk ook heel wat mensen die zonnepanelen hebben. Hoe werken deze nu precies? En vooral: zijn ze voor jou ook rendabel? In deze blog zullen wij proberen een antwoord te geven op deze vragen.


Wat zijn zonnepanelen?


Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, maar bij Otovo gebruiken we enkel zogenoemde fotovoltaïsche of PV panelen. Deze panelen bevatten een reeks halfgeleidercellen die ingebed zijn tussen een glasplaat en een achterplaat, dat meestal van wit EVA plastic is gemaakt. Om dit geheel te kunnen monteren wordt een aluminium kader gebruikt dat aan de rand van de glasplaat bevestigd is. PV panelen zijn in staat om zonne-energie in elektrische energie om te zetten en het zijn die voorgenoemde halfgeleidercellen, of zonnecellen, die hierbij een cruciale rol spelen. Hier gaan we verder dieper op in.

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?


Zoals eerder vermeld zetten PV panelen zonne-energie om in elektrische energie. Het eigenlijke proces is heel geavanceerd en ingewikkeld, maar om het kort en bondig te houden kunnen we het als volgt voorstellen. Elke zonnecel in het paneel kan een klein deel van het invallende zonlicht omzetten in een lage DC spanning (of gelijkspanning) van 1.2 Volt. Dit is natuurlijk te laag om bruikbaar te zijn en daarom verbindt men alle cellen in het paneel om een hogere spanning te bekomen. Die kunnen we gebruiken zo lang er zonlicht op het paneel valt. Dit zonlicht varieert natuurlijk naargelang het uur van de dag en de weersomstandigheden en daardoor zal de geleverde energie dus ook heel afwisselend zijn. Met die DC spanning kan je ook nog niet veel doen en daarom heb je een omvormer nodig die van die DC spanning die uit de panelen komt een AC spanning maakt op 230V of 400V naargelang het type aansluiting dat je hebt. Deze elektrische energie kan dan naar je huis vloeien, naar een batterij of naar het distributienet. Een zonnesysteem dat uit panelen, omvormer en een eventuele batterij bestaat is dus een passief en automatisch systeem dat geen onderhoud vergt en jouw huis op een heel veilige manier van groene stroom kan voorzien.


De juiste helling en oriëntatie


De zon staat nooit de hele dag op hetzelfde punt. De optimale oriëntatie van zonnepanelen is naar het zuiden. Op deze positie vangen de zonnepanelen gedurende de dag het meeste zonlicht op. In België ligt de optimale hellingshoek van zonnepanelen tussen 15° en 55°. De aangeraden hellingshoek verschilt wel per oriëntatie.

  • Oosten en westen: 13°
  • Zuidoosten en zuidwesten: 25°
  • Zuiden: 36°

In de meeste gevallen moet men werken met de helling en oriëntatie van het bestaande dakoppervlak en moet men afwijken van de ideale opstelling. Dit kan beteken dat sommige eigenaars hun panelen op een oost- en westgericht dak plaatsen bij gebrek aan een zuidgericht dak. Sommige eigenaars plaatsen hun panelen op een plat dak en maken gebruik van montagestructuren om toch een lichte hellingsgraad van 10° tot 15° te creëren.


Prijzen


Je kunt een zonne-installatie kopen, maar dan staat je een grote initiële investering te wachten. Je kunt al gauw rekenen op zo’n € 500 - € 600 per zonnepaneel en dan zijn er nog de kosten voor de omvormer en de batterij. Een normaal rijhuis in Vlaanderen heeft gemiddeld tien zonnepanelen nodig. Zo kom je dus al gauw op duizenden euro’s uit voor een volledige installatie.


Huur je zonnepanelen bij Otovo


Je kunt er ook voor kiezen om je zonnepanelen te huren. Bij Otovo huur je je zonnepanelen al vanaf € 30 per maand! Je hebt daarbij géén initiële kosten. Daarbij regelen wij de installatie voor je en krijg je 20 jaar garantie! Met het onderhoud hoef je je ook niet bezig te houden want als verhuurder van de panelen ligt die verantwoordelijkheid volledig bij ons. De energie die je opwekt is wel volledig van jou! Het is tenslotte jouw dak waarop de zonne-energie opgewekt wordt. Houd je dus energie over, dan zal je die verkopen aan je energieprovider. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding en die is dan volledig voor jou. En als je een zonne-installatie huurt bij Otovo, kun je die op elk moment afkopen.

Ontvang een prijsopgave voor jouw dak:


De voordelen van zonnepanelen


Zonnepanelen hebben enorm veel voordelen, ook voor particulieren. We zetten ze graag voor je op een rijtje:

  • Energiebesparing: de installatie van zonnepanelen kan in het begin een dure investering zijn, maar de besparingen van deze uitgaven zijn vanaf de eerste factuur zichtbaar. Met de juiste zonnepanelen kun je in België wel € 100 euro per jaar per zonnepaneel terugverdienen. Bovendien kun je het teveel aan energie doorverkopen en hiervoor een terugleververgoeding krijgen.
  • Duurzaamheid: in tegenstelling tot andere energiebronnen maken zonnepanelen het mogelijk om schone energie op te wekken. Hiermee is jouw energie een stuk duurzamer en dus beter voor het milieu.

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?


Wanneer we het over soorten zonnepanelen hebben, is het goed om onderscheid te maken tussen panelen die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken en modules die worden gebruikt om water te verwarmen. Daarom zijn de belangrijkste soorten zonnepanelen:

  • Fotovoltaïsche zonnepanelen
  • Thermische zonnepanelen
  • Hybride zonnepanelen

Bij Otovo bevelen en bieden we slechts één type paneel aan: fotovoltaïsche panelen. Bovendien werken we alleen met de beste gecertificieerde en sociaal correcte fabrikanten - zoals JA Solar, SunPower, Trina Sola, LG, Q Cells, LONGi Solar en Canadian Solar - om je de hoogste kwaliteit te garanderen.


Het piekvermogen van zonnepanelen


Wanneer we het hebben over het vermogen van een zonnepaneel, bedoelen we het vermogen om onder optimale omstandigheden zonne-energie te produceren. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zonnepanelen voor woningen hebben tegenwoordig een vermogen van meer dan 400 Wp.


Hybride zonnepanelen


Onder de verschillende soorten zonnepanelen op de markt is het belangrijk om hybride zonnepanelen te noemen. Met hybride zonnepanelen kun je besparen op verwarming of warm water; maar deze types biedt Otovo niet aan.

Als je de prijs van hybride zonnepanelen zou vergelijken met de prijs van fotovoltaïsche panelen, zul je zien dat de kosten van de hybride zonnepanelen aanzienlijk hoger zijn. In het algemeen kosten de kosten van een hybride systeem van 3 kWp ongeveer € 15.000, wat aanzienlijk meer is dan de prijs van een fotovoltaïsch systeem van 3kWp. Daarom kiezen we bij Otovo voor de fotovoltaïsche panelen voor een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

Ik wil overstappen op schone energie

Zo bevestigen we jouw zonnepanelen op het dak


De meeste mensen plaatsen hun zonnepanelen op hun dak. Er zijn verschillende draagconstructies voor jouw zonnepanelen. Deze draagconstructies helpen om jouw zonnepanelen, ongeacht jouw type dak of ondergrond, in de juiste hellingshoek te kunnen plaatsen. We nemen je mee in de verschillende manieren om je zonnepanelen te installeren.


Montagestructuren voor hellende daken


Zonnepanelen installeren op schuine of hellende daken komt het meeste voor. De zonnepanelen worden parallel aan het dak op de profielen gemonteerd. Ze worden verankerd met aluminium profielen aan het dak.

Constructies voor platte daken


We plaatsen uiteraard ook zonnepanelen op platte daken.


Installatie op de grond


In sommige gevallen kun je je zonnepanelen set rechtstreeks op de grond installeren. Dit is meestal de duurste methode om zonnepanelen te installeren. Het vereist namelijk de bevestiging van zogenaamde funderingssokkels, waarop de aluminium profielen worden gemonteerd om de zonnemodules de juiste helling en oriëntatierichting te geven. Deze zijn bij een dak installatie op een schuin dak niet nodig. Op dit moment doen we dit niet bij Otovo.

Je zonnepanelen installeren hoef je uiteraard niet zelf te doen. Als je ervoor kiest om zonnepanelen te huren bij Otovo, stellen we een installateur aan. Deze specialist weet exact hoe hij de panelen optimaal voor je kan installeren en afstellen.


Het milieueffect van zonnepanelen


Veel mensen kiezen voor zonnepanelen, omdat deze een groot deel van de energiekosten kunnen verminderen. Maar de duurzaamheid van zelf opgewekte energie is voor velen ook een grote reden om zonnepanelen te installeren. De productie van zonnepanelenis een complex proces dat in verschillende fasen verloopt.

De productie, het vervoer en de recycling van onze zonnepanelen hebben een zeer gering effect op het milieu. Daarbij is het goed om te realiseren dat de zonnepanelen tijdens hun levensduur veel meer energie opwekken dan er gebruikt is voor de productie ervan. Zo draagt elk zonnepaneel bij aan het compenseren van zijn eigen productie.

Daarnaast is het goed om te weten dat zonnepanelen bij de productie van elektriciteit geen schadelijke stoffen uitstoten. Het effect ervan op het milieu is dus positief en investeren in een zonne-installatie is beslist de beste keuze als je duurzame verbeteringen wilt aanbrengen aan je huis.

Kies voor duurzame energie
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``