Het is niet altijd gemakkelijk om te kiezen welke zonnepanelen je op het dak van je woning wilt laten installeren. Voordat je deze beslissing neemt, is het in feite goed om enkele elementen in overweging te nemen. Denk aan de hoeveelheid energie die normaal wordt verbruikt, jouw levensstijl, de kenmerken van je dak, de verschillende procedures die nodig zijn om het installatieproces te starten en de investering. Heb je nog vragen over hoe een PV-installatie geïnstalleerd wordt? In deze blog zullen we al deze aspecten doornemen om je te helpen de beste beslissing te nemen.


Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die een reeks halfgeleidercellen bevatten, die ingebed zijn tussen een glasplaat en een achterplaat. Om dit geheel te kunnen monteren wordt een aluminium kader gebruikt dat aan de rand van de glasplaat bevestigd is.

Zonnepanelen, ook fotovoltaïsche panelen of PV-panelen genoemd, zijn in staat om zonne-energie om te zetten in elektrische energie.


Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit een set fotovoltaïsche cellen die zonne-energie omzetten in elektrische energie.


Verschillende soorten zonnepanelen

De zonnepanelen op de markt worden in twee groepen verdeeld:

  • Stand-alone zonnepanelen, ook off-grid of stand-alone genoemd: dit zijn systemen die niet op een distributienet zijn aangesloten. Deze systemen gebruiken elektriciteit terwijl ze die produceren of opslaan in opslagsystemen.
  • Netgekoppelde zonnepanelen, ook wel grid-connected genoemd: dit zijn systemen die op het bestaande elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten. Bij Otovo bieden we enkel grid-connected systemen aan.

Welk type zonnepanelen kiezen?

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk de verschillende soorten zonnepanelen te kennen, die worden gekenmerkt door de verschillende materialen die bij de productie ervan worden gebruikt. Er zijn twee soorten zonnemodules:

  • Monokristallijne zonnepanelen: de cellen zijn opgebouwd uit één kristal silicium, waardoor een hoger rendement dan de andere types mogelijk is.
  • Polykristallijne zonnepanelen: de cellen worden verkregen door versmelting van kleine siliciumkristallen. Dit type module bestaat uit tientallen cellen en wordt gekenmerkt door een iriserende kleur.

Bij Otovo bieden we enkel monokristallijne panelen aan; deze zijn de huidige standaard en presteren beter dan polykristallijne zonnepanelen.

Neem contact op

Verbruiksvereisten voor de installatie van een fotovoltaïsch systeem

Voordat je overweegt om zonnepanelen op jouw dak te laten installeren, is het raadzaam om je huidige verbruik te analyseren en na te gaan hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben om genoeg energie op te wekken. In feite wordt in de huiselijke omgeving de installatie van zonnepanelen aanbevolen bij een verbruik van minstens 2.500 kWh per jaar. Deze parameter verandert echter omdat het elektriciteitsverbruik blijft stijgen door een verandering in de levensstijl van de mensen, die de afgelopen jaren al de opkomst van elektrische mobiliteit en slimme huizen hebben gezien.

Kies zonnepanelen die passen bij jouw levensstijl

De levensstijl van een persoon kan veel impact hebben op het energieverbruik. Het is daarom ook een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste zonnepanelen. Het is daarom aan te raden om je af te vragen op welke tijdstippen je het meest thuis bent, op welke uren je de meeste huishoudelijke apparaten gebruikt en of je energie-intensieve elektrische apparaten hebt die je de hele dag aan laat staan (bv. airconditioner, koelkast).

Op basis daarvan wordt besloten of een standaard set zonnepanelen of een systeem met opslag wordt geïnstalleerd. De eerste optie is raadzaam voor mensen die veel thuis zijn en dus overdag elektriciteit gebruiken. Zonnepanelen met een thuisbatterij zijn de beste oplossing voor wie voornamelijk 's avonds thuis is. Ze slaan overdag zonne-energie op, die dan 's avonds kan worden gebruikt.

Dankzij de brede keuze aan thuisbatterijen die Otovo aanbiedt, kun je bovendien de batterij kiezen die het best aan jouw behoeften beantwoordt.

Ontdek de zonnepanelen van Otovo

Kenmerken van het dak

De pv-installatie kan plaatsvinden op daken van verschillende materialen, maar niet op elk type dak. Een gebogen oppervlak of een rieten dak is namelijk niet geschikt voor zonnepanelen. De daken waarop zonnepanelen gewoonlijk worden geïnstalleerd zijn hellende of platte daken. De eerste zijn klassieke hellende daken waarbij een draagconstructie nodig is om de panelen te ondersteunen.


Oriëntatie en omvang van de zonnepanelen

De keuze van de oriëntatie en helling van de zonnepanelen is cruciaal voor een optimaal resultaat: hoe meer de panelen gericht zijn naar het zuiden, hoe beter de opbrengst zal zijn. Bovendien is het goed om ervoor te zorgen dat bomen of gebouwen in de omgeving zo min mogelijk schaduw werpen op de panelen. Als er echter toch een schoorsteen of een boom is die schaduw werpt op de panelen, is het een goed idee om te kiezen voor de installatie van  optimizers.

De omvang van het systeem hangt sterk af van het aantal gebruikte componenten, de levensstijl van de gebruikers en het installatiegebied. In het algemeen heeft een huishoudelijk systeem met een nominaal vermogen van 3 kW 15 vierkante meter nodig voor installatie op schuine daken en ongeveer 25 vierkante meter voor platte oppervlakken. Kijk dus eerst of je de geschikte ruimte op het dak hebt voor een pv installatie.


Het installatieproces van zonnepanelen

De eerste stap in het installatieproces van zonnepanelen is het identificeren van de leverancier. Huur je de zonnepanelen bij ons, dan is Otovo de leverancier. Wij zullen nagaan of er beperkingen zijn die de installatie van de zonnepanelen in gevaar kunnen brengen. De resultaten van deze controles en de details van de installatie worden vervolgens opgenomen in een project dat wordt toegezonden aan de zonnepanelen installateurs die de werkzaamheden zullen uitvoeren. Bij Otovo worden de zonnepanelen gelegd door een erkend installateur; hiervoor betaal je niet extra, dit is inclusief bij je huurcontract.

Op dat moment moet je als aanvrager de gemeente inlichten om de werkzaamheden uit te voeren en contact opnemen met energieleveranciers om het systeem op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Je hebt geen vergunning nodig, maar je hebt wel een meldingsplicht.

Zodra de fotovoltaïsche panelen zijn geïnstalleerd, geeft Otovo de conformiteitsverklaring van het systeem en een kopie van het project af.


Veelgestelde vragen

Kan ik ook zelf zonnepanelen installeren?

Het installeren van zonnepanelen is een ingewikkeld en nauwkeurig proces. Daarom raden wij af om zelf zonnepanelen te installeren. Zelf aansluiten kan ervoor zorgen dat je belangrijke stappen mist waardoor je de producten kunt beschadigen. Daarnaast kun je jezelf in onveilige situaties brengen.

Moet ik zelf op zoek naar een zonnepanelen installatiebedrijf?

Nee, dat hoeft niet. Bij Otovo hebben we zelf een groep erkende zonnepanelen installateurs klaarstaan om jouw panelen thuis te komen aansluiten. Wij regelen dus alles .

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``