Zit je te twijfelen of zonnepanelen leggen op het dak van jouw woning in Aalter ‘the way to go’ is? Dan vertellen we je in dit blogartikel graag alles wat je moet weten. We bespreken onder meer de kostprijs, hoeveel kWh je gemiddeld kunt opwekken op jaarbasis en hoeveel geld je kunt verdienen door je overschotten te verkopen aan het net.

In deze blog bespreken we o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.


Prijzen voor zonnepanelen in Aalter

Woon je in Aalter en denk je eraan om zonnepanelen te leggen? Dan is het belangrijk om een idee te hebben wat dit je zou gaan kosten. Dit is de gemiddelde aankoopprijs die je kunt verwachten:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Ook al is dit prijzig, het is wel ontzettend interessant om zonnepanelen te hebben. Je kunt met zonnepanelen immers jarenlang besparen op je energierekening.

Als je het kopen van een zonne-installatie toch wat te prijzig vindt, is zonnepanelen huren een handig alternatief. Dit bieden we aan bij Otovo: je betaalt maandelijks een klein bedrag (zoals afgesproken in je huurcontract), wij komen de zonnepanelen bij jou installeren - en dat zonder extra kosten. Daarnaast geniet je van 20 jaar garantie. En de kWh die je opwekt zijn uiteraard van jou! Hierover later meer.


Ontvangt Aalter genoeg zonlicht voor zonnepanelen?

Zeker! Alhoewel Belgen graag klagen over de donkere dagen, ontvang je in Aalter op jaarbasis zeker genoeg zonne-uren om het plaatsen van zonnepanelen te verantwoorden. Om je een idee te geven: als je 10 zonnepanelen legt (goed voor meer dan 4 kWp), dan wek je makkelijk meer dan 4000 kWh op jaarbasis.

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu


Met jouw tien zonnepanelen in Aalter wek je circa 4261.86 kWh op in een jaar. Om je een beeld te geven: een eenpersoonsgezin verbruikt gemiddeld rond de 1200 kWh per jaar. Een gezin met drie a vier personen heeft een verbruik van ongeveer 4000 kWh per jaar.

Met zonnepanelen genereer je voldoende kWh om een groot deel van je energieverbruik te dekken. Het is echter belangrijk om te realiseren dat de opbrengst van je zonnepanelen nooit volledig lokaal wordt verbruikt. Dit betekent dat een deel van de opgewekte energie direct in het net wordt geïnjecteerd, waardoor slechts een deel zelf wordt gebruikt. Bij Vlaamse huishoudens ligt het 'eigen verbruik' gemiddeld rond de 30%, terwijl de overige 70% wordt teruggeleverd aan het net.

Wil je je eigen verbruik verhogen tot wel 70% of zelfs meer? Dat kan door het toevoegen van een thuisbatterij aan je zonne-installatie.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Aalter?

Bij het installeren van zonnepanelen is het cruciaal om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen voor de meest efficiënte opbrengst. Om de hoogst mogelijke opbrengst te bereiken, wordt er rekening gehouden met jouw specifieke situatie, inclusief de oriëntatie, hellingshoek en omgeving van de zonnepanelen.

De juiste oriëntatie is van groot belang, gezien de zon dagelijks van oost naar zuid naar west beweegt. Om de maximale hoeveelheid zonnestralen op te vangen gedurende de dag, zal de installateur de panelen op de meest gunstige plaats plaatsen. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele obstakels zoals bomen of gebouwen die schaduw kunnen veroorzaken. Indien nodig kunnen optimizers worden gebruikt om de efficiëntie van de installatie te verbeteren.

De hellingshoek van de zonnepanelen is ook van groot belang bij het opwekken van zonne-energie. Bij panelen die naar het zuiden gericht zijn, raden installateurs doorgaans een helling van 36 tot 38 graden aan. Bij panelen die naar het westen of oosten gericht zijn, is een helling van ongeveer 13 graden het meest geschikt. Over het algemeen zal de oriëntatie en helling van de panelen overeenkomen met die van het dak.

Ongeacht de situatie zal de installateur altijd een passende plaatsing aanbevelen om het beste rendement te behalen en zo de meeste kWh op te wekken.


Ontvang een vrijblijvende offerte

Compensatie van je energieoverschot

Laten we het dan nu even over geld hebben! Iedereen weet dat je een centje kunt verdienen met de stroom die je terug in het net injecteert.

Gemiddeld kun je rekenen dat je hier enkele honderden euro’s per jaar mee kunt verdienen. Hoeveel je exact voor je stroom krijgt, is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je in het net injecteert en het teruglevertarief dat in je energiecontract staat. Hoe beter je tarief is, hoe meer je kunt verdienen. De ene leverancier biedt gunstigere tarieven aan dan de andere; kijk hier kritisch naar - enkele centjes verschil per kWh kan veel verschil maken op jaarbasis! Wij raden de V-test van de VREG aan om de teruglevertarieven te vergelijken.


Installateurs in Aalter

Natuurlijk wil je dat jouw zonnepanelen in Aalter worden gelegd door iemand met verstand van zaken. Daarom werken we bij Otovo enkel samen met de beste (gecertificeerde!) installateurs. Als je een offerte aanvraagt, kunnen we je linken met verschillende top installateurs in Aalter.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wil je maandelijks tientallen euro’s besparen op je elektriciteitsrekening? Kies dan voor zonnepanelen! Naast kopen is ook huren een optie - en een heel interessante optie! Otovo biedt deze optie aan.

Er zijn meerdere voordelen aan het huren van zonnepanelen. Ten eerste hoef je niet te investeren in je zonne-installatie, die kosten liggen bij de verhuurder. Je betaalt enkel een maandelijkse huurprijs. Wel begin je vanaf maand één te besparen op je energierekening. Daarnaast is alle energie die je opwekt van jou - dus het geld dat je kunt verdienen door je overschot te verkopen aan het net, is ook van jou! En aangezien de verhuurder - Otovo - de eigenaar van de zonne-installatie is, geniet je ook van 20 jaar garantie.

Vul hieronder je adres in en je ziet een vrijblijvende offerte voor 5, 10 en 15 zonnepanelen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``