Wil je graag zonnepanelen op je dak laten leggen in Ninove? Dan wil je natuurlijk graag weten wat je daarvoor betaalt en hoeveel kWh je ongeveer kunt opwekken in Ninove. Andere dingen, zoals de aanbevolen helling en oriëntatie en de compensatie van je overschotten zijn natuurlijk ook belangrijk. Dit bespreken we allemaal in deze blog. Wil je zonnepanelen leggen in Ninove? Lees dan verder!

We bespreken o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Prijzen voor zonnepanelen in Ninove

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Dit is ongeveer de aankoopprijs waar je rekening mee mag houden:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Hoe dan ook is het wel interessant om zonnepanelen te installeren in Ninove om geld te besparen op je elektriciteitsrekening. Door te kiezen voor zonne-energie, kun je jarenlang veel geld besparen.

Vind je kopen een te stevige investering? Dan zijn er ook andere opties! Bij Otovo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen huren. Dan betaal je een klein maandelijks bedrag, heb je geen installatiekosten én kun je meteen vanaf maand één zien hoeveel invloed zonnepanelen kunnen hebben op jouw elektriciteitsrekening.


Ontvangt Ninove genoeg zonlicht voor zonnepanelen?

Ninove is natuurlijk de Costa del Sol niet. Als je zonnepanelen in Ninove wil laten installeren, is het belangrijk om te weten of het de moeite waard is. Ontvangt Ninove überhaupt genoeg zon?

Het antwoord is ja! Op jaarbasis kun je heel veel zonne-energie opwekken, zeker in de zomermaanden. Mocht je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen (goed voor meer dan 4 kWp) op je dak leggen, dan wek je makkelijk meer dan 4000 kWh op op jaarbasis.

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Mocht dit cijfer nog te abstract zijn, vergelijken we het graag met het verbruik van gezinnen. Zo is 4272.77 kWh (wat je ongeveer op jaarbasis kunt opwekken met zonnepanelen in Ninove) beduidelijk meer dan het verbruik van een éénpersoonswoning (1200 kWh). Heb je een gezin van drie of vier personen? Dan kun je je aan een verbruik van om en bij de 4000 kWh op jaarbasis verwachten.

Goed om te weten: de opbrengst van je zonnepanelen wordt nooit volledig lokaal verbruikt. We bedoelen daarmee dat er altijd een vrij groot deel van die energie in het net geïnjecteerd wordt. Voor Vlaamse gezinnen is het “eigen verbruik” gemiddeld 30%. Dit wil dus zeggen dat 70% van de zonne-energie in het net wordt gestoken en verkocht aan het teruglevertarief dat je afgesproken hebt met je energieleverancier. Het kan wel interessant zijn om een thuisbatterij te plaatsen, dit kan je eigen verbruik verhogen tot wel 70% of soms zelfs hoger. Daarnaast kun je ook altijd proberen je verbruiksprofiel te optimaliseren door zo veel mogelijk te verbruiken tijdens de dagperiode, wat uiteraard niet altijd mogelijk is.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Ninove?

Als je ervoor kiest om zonnepanelen te laten installeren op je dak in Ninove, dan zal er altijd gezocht worden naar de ideale plek, want de zonnepanelen moeten zo veel mogelijk zon opvangen, elke dag opnieuw.

Om de ideale plek te vinden en de meest efficiënte opbrengst van de zonnepanelen te behalen, wordt er gekeken naar de oriëntatie, hellingshoek en omgeving.

Ten eerste is de oriëntatie van de panelen heel belangrijk. De zon beweegt dagelijks van oost naar zuid naar west, dus de installateur zal de panelen zo plaatsen zodat ze tijdens de dag zo veel mogelijk zonnestralen kunnen opvangen. Ook zal de installateur rekening houden met obstakels die schaduw kunnen veroorzaken, denk aan bomen of gebouwen. Deze kunnen de energieopbrengst verminderen, wat zonde zou zijn. Mocht het nodig zijn, kunnen er optimizers toegevoegd worden aan de installatie.

Daarnaast speelt ook de hellingshoek van de panelen een belangrijke rol om zo veel mogelijk zonne-energie op te wekken. Installateurs raden over het algemeen een helling tussen 36 en 38 graden aan als de panelen naar het zuiden gericht zijn. Rond de 13 graden is het meest geschikt voor panelen die naar het westen of oosten gericht zijn. In de praktijk zullen de panelen de oriëntatie en helling van het dak overnemen.

Wat jouw situatie ook is, de installateur zal een passende plaatsing voorstellen om altijd het beste rendement te behalen.


Ontvang een vrijblijvende offerte

Compensatie van je energieoverschot

Natuurlijk moeten we ook de compensatie van je energieoverschot vermelden in dit artikel. Het feit dat je wat geld kunt verdienen met de energie die je terug in het net injecteert, is altijd interessant. Maar hoeveel geld kun je hiermee ‘verdienen’?

Over het algemeen kun je rekening houden met enkele honderden euro’s op jaarbasis. Hoeveel je precies ontvangt, is afhankelijk van de energie die je in het net injecteert én het contract dat je hebt met je energieleverancier qua teruglevertarief. De ene leverancier heeft een gunstiger teruglevertarief dan de andere. Wil je checken of je een betere deal kunt krijgen met een ander contract? Bekijk dan de V-test van de VREG, waarbij je tarieven kunt vergelijken van verschillende Belgische elektriciteitsleveranciers.


Installateurs in Ninove

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen laten leggen in Ninove? Dan is het fijn om te weten dat de stad heel geschikt is om panelen te plaatsen, door de vele uren zonneschijn op jaarbasis.

Mocht je kiezen voor Otovo, dan worden jouw zonnepanelen geplaatst met nauwkeurigheid en precisie door een gecertificeerde installateur met ervaring.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wil je minder betalen aan elektriciteit? Dan is zonnepanelen leggen een heel interessante optie. En wil je niet meteen een smak geld betalen? Dan kan zonnepanelen huren interessanter zijn dan zonnepanelen kopen.

Bij Otovo bieden we de optie aan om zonnepanelen te huren. Jouw zonnepanelen in Ninove worden professioneel geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur. Je hebt hier geen initiële kosten aan bij de plaatsing; bij een huurcontract zijn wij immers eigenaar dus wij dragen deze kosten. Daarnaast zijn wij als eigenaar verantwoordelijk voor eventuele reparaties mocht er onderhoud nodig zijn. Je hebt dus als het ware een jarenlange garantie tijdens je huurperiode.

Jij betaalt dus enkel een maandelijkse prijs voor je zonnepanelen én kunt vanaf maand één een vermindering op je elektriciteitsrekening zien. Jij bent ook de eigenaar van je overschotten, die je terug kunt verkopen aan het net.

Vul hieronder je adres in en je ziet een vrijblijvende offerte voor 5, 10 en 15 zonnepanelen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``