Woon je in Roeselare en denk je eraan om zonnepanelen te leggen? Dan vertellen we je in deze blog alles wat je moet weten: van hoeveel zon je gemiddeld hebt in Roeselare op jaarbasis tot hoeveel energie je met die zon kunt opwekken met je zonnepanelen. Uiteraard gaan we ook dieper in op hoeveel overschot je dan kunt opwekken en wat je ermee kunt verdienen als je deze overschot teruglevert aan je elektriciteitsleverancier. Met andere woorden: we vertellen je alles dat je moet weten over zonnepanelen in Roeselare laten leggen!

We bespreken o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.


Prijzen voor zonnepanelen in Roeselare

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zonnepanelen zijn niet goedkoop. Als je ze wil aankopen, moet je rekening houden met een stevige initiële investering.

Dit is de gemiddelde aankoopprijs voor 5, 10 en 15 panelen:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690


Met 5 zonnepanelen (2 kWp) kun je meestal genoeg opwekken voor een eenpersoonswoning, maar voor koppels en grotere gezinnen, wordt 4 kWp (10 panelen) en 6 kWp (15 panelen) aangeraden.

Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren, waardoor deze grote initiële investering niet bij jou komt te liggen, maar bij de aanbieder van de zonnepanelen. Hierover lees je verder in het artikel meer!


Ontvangt Roeselare genoeg zonlicht?

Zeker! Roeselare ontvangt jaarlijks veel zon, zeker in de zomermaanden, maar ook in de andere maanden schijnt de zon geregeld enkele uren.

Met andere woorden: het is heel interessant om zonnepanelen te leggen in Roeselare om die zonuren om te zetten naar energie.

Benieuwd hoeveel je gemiddeld kunt opwekken met jouw zonnepanelen in Roeselare? Dat kunnen we je vertellen! Met ongeveer 4kWp (=10 zonnepanelen) kun je jaarlijks gemiddeld 4288.57 kWh opwekken.

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Zoals je uit de grafiek van de Europese commissie kunt zien, haal je van maart tot en met oktober echt heel veel kWh binnen, maar ook tijdens de wintermaanden kunnen je zonnepanelen energie genereren, want er is af en toe zon.

Nu vraag je je misschien af: “Wat kan ik precies doen met 4288.57 kWh?”. Om een beetje context te geven: een éénpersoonshuishouden verbruikt gemiddeld ongeveer 1200 kWh op jaarbasis. Een gezin van 3 of 4 personen verbruikt ongeveer 4000 kWh/jaar.

Een groot deel van de energie die je opwekt met je zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het net. Gemiddeld wordt slechts 30% van de opgewekte energie lokaal verbruikt bij Vlaamse huishoudens. Een thuisbatterij kan helpen om het eigen verbruik te verhogen tot 70% of meer. Je kunt ook proberen je verbruiksprofiel te optimaliseren door je verbruik zoveel mogelijk in de dagperiode te plannen.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Roeselare?

Om zoveel mogelijk zonne-energie te genereren met zonnepanelen, zijn verschillende factoren van belang, waarbij de oriëntatie van de panelen een cruciale rol speelt. De hoeveelheid opgevangen zonlicht wordt namelijk sterk beïnvloed door de richting van de panelen. Om optimaal van het zonlicht te profiteren, is het belangrijk om de panelen zodanig te plaatsen dat ze gedurende de dag zo veel mogelijk zon kunnen opvangen. Daarom worden zonnepanelen (niet alleen in Roeselare!) zo veel mogelijk naar het zuiden geplaatst; maar naar het westen of het oosten is ook perfect mogelijk. Elke situatie is anders, omdat elk dak ook weer anders is.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de omgeving van de zonnepanelen om de hoogste opbrengst aan zonne-energie te garanderen. Zijn er obstakels tussen de zon en je zonnepanelen? Denk aan een hoge boom van een buurman of überhaupt een gebouw dat schaduw veroorzaakt op jouw dak? Dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je veel schaduw op je dak hebt,  kan het interessant zijn om een optimizer te installeren. Deze helpt om de energieopbrengst van de panelen te optimaliseren.

De helling van de panelen is ook erg belangrijk om de optimale energieopwekking te realiseren. De meeste installateurs raden een helling tussen 36 en 38 graden aan voor een maximaal rendement als je panelen naar het zuiden gericht zijn. Staan jouw panelen naar het westen of oosten gericht? Dan is een hoek van rond de 13 graden het meest geschikt. Zoals hierboven vermeld, is elke situatie uniek. Daarom zal een installateur altijd jouw situatie bekijken om het meest optimale rendement te behalen.


Ontvang een vrijblijvende offerte

De compensatie van de overschot van je zonnepanelen in Roeselare

Wist je dat West- Vlaanderen volgens het KMI een van de zonnigste provincies van België is? Roeselare behoort tot de streek waar je jaarlijks het meeste zon vangt. Het is dus heel interessant om zonnepanelen te plaatsen in Roeselare.

Zoals hierboven al vermeld, wek je met 10 zonnepanelen al snel meer energie op dan een gemiddeld gezin in België verbruikt. Je hebt dus een overschot, die je kunt opslaan in een thuisbatterij, maar ook kunt terugverkopen aan je energieleverancier. Hier heb je vast al wel eens van gehoord. Je overschot aan energie verkopen en hiervoor betaald worden is dan ook erg interessant.

Hoeveel geld je precies ontvangt als je je overschot terug aan het elektriciteitsnet verkoopt, is afhankelijk van je contract met je energieleverancier. Bij de ene krijg je meer eurocent per kWh dan de andere, dus let zeker op je contract! Het kan interessant zijn om de V-test van de VREG te bekijken, waarmee je energieleveranciers kunt vergelijken op basis van hun afname- en terugleveringscontracten mocht je in de nabije toekomst willen overgaan op een andere leverancier om een betere deal te krijgen voor je overschot.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Nu je weet hoeveel zonne-energie je kunt opwekken en je besloten hebt om zonnepanelen te leggen in Roeselare, rest nog 1 vraag: ga je kopen of huren?

Wij van Otovo bieden de optie aan om zonnepanelen te huren. Hierdoor geniet je van verschillende voordelen:

Ten eerste: je hebt 0 initiële kosten als je kiest voor zonnepanelen. Je hoeft dus geen paar duizenden euro’s op te hoesten - wij regelen deze kosten. Je betaalt enkel een maandelijks bedrag.

Ten tweede: omdat wij de eigenaar blijven van jouw zonnepanelen, ben je niet verantwoordelijk voor groot onderhoud; dat doen wij voor jou. En werkt er iets niet meer? Dan profiteer je uiteraard van garantie. De energie die je opwekt (inclusief je overschot mocht je die hebben) is wel helemaal van jou en dat overschot kun je gewoon verkopen.

Ten derde: een derde grote voordeel is dat je met zonnepanelen meteen een groot verschil ziet op je energierekening, dus je kunt meteen gaan besparen op je kosten. In deze tijd van hoge energiekosten is dit erg interessant!

Meer lezen over zonnepanelen huren? Bekijk deze blog over het huren van zonnepanelen!


Installateurs van zonnepanelen in Roeselare

Als je interesse hebt in het huren van zonnepanelen voor je woning in Roeselare via Otovo, hoef je alleen maar je adres in te voeren om een vrijblijvende prijsopgave te ontvangen voor 5, 10 of 15 zonnepanelen. Als je besluit voor Otovo te kiezen, zullen wij ervoor zorgen dat ervaren en zorgvuldig geselecteerde installateurs in Roeselare jouw zonnepanelen komen installeren.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``