Door de dure energieprijzen, denken steeds meer mensen eraan om elektriciteit op te wekken door middel van zonnepanelen, en deze trend is ook duidelijk zichtbaar in Brugge. Dit is niet verrassend, gezien de stad gemakkelijk kan profiteren van acht zonuren per dag tijdens de zomermaanden. Hierdoor is het voor de inwoners van Brugge aantrekkelijk om na te denken over het installeren van zonnepanelen. Ook geïnteresseerd? In deze blog lees je alles over de prijzen van zonnepanelen, de compensatie van je overschot, hoeveel energie je kunt opwekken in Brugge en omgeving en meer.

We bespreken o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.


Prijzen voor zonnepanelen in Brugge

Wil je zonnepanelen kopen, dan is dit een behoorlijke investering. Dit is de gemiddelde aankoopprijs van 5, 10 en 15 zonnepanelen:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690


Als je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen voor je huis in Brugge, dan is er dus een stevige initiële investering. Wil je wel zonnepanelen maar lijkt het je fijn om die investering niet te doen? Denk dan eens aan zonnepanelen huren; maar hierover later meer!


Ontvangt Brugge genoeg zon voor zonnepanelen?

Zeker! Net als andere West-Vlaamse steden zoals Roeselare en Kortrijk, geniet Brugge van honderden zonuren per jaar, waarbij de zomer er natuurlijk bovenuit steekt.  

Dat maakt het heel interessant om zonnepanelen te leggen in Brugge. Nu ben je vast benieuwd hoeveel kWh je kunt opwekken met deze uren zonneschijn. Dit hebben we voor je uitgerekend!

Als je 10 zonnepanelen (goed voor 4kWp) op je dak legt, dan wek je op jaarlijkse basis gemiddeld 4261,88 kWh op.

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin van 3 a 4 personen ligt in Vlaanderen rond de 4000 kWh/jaar.

De 4261,88 kWh die je opwekt verbruik je natuurlijk niet volledig zelf (wat installateurs ‘lokaal verbruik’ noemen); omdat je vaak energie gebruikt op momenten dat er geen kWh’s worden opgewekt; bijvoorbeeld ‘s avonds. In Vlaanderen wordt gemiddeld slechts 30% van de opgewekte energie lokaal verbruikt. 70% wordt in het net geïnjecteerd, waarvoor je geld ontvangt via je teruglevercontract. Wil je meer lokaal verbruiken? Dan is een thuisbatterij interessant, hiermee kun je je lokaal verbruik verhogen tot 70% of meer. Je kunt ook proberen je verbruiksprofiel te optimaliseren door je verbruik naar de dagperiode te verschuiven.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Brugge?

Om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken bij het installeren van zonnepanelen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Een cruciale factor is de oriëntatie van de panelen, omdat deze de hoeveelheid opgevangen zonlicht sterk beïnvloedt. Omdat de zon gedurende de dag beweegt, is het belangrijk om de panelen zo te plaatsen dat ze optimaal van het zonlicht kunnen profiteren.

De algemene regel is: zonnepanelen vangen het meeste zonlicht op wanneer ze naar het zuiden gericht zijn.  

Om de hoogste opbrengst aan zonne-energie te garanderen, is ook de omgeving van de zonnepanelen heel belangrijk. Objecten zoals bomen, gebouwen of andere obstakels tussen de zon en de panelen kunnen immers veel zonlicht wegnemen en dat is niet ideaal.

Is het onmogelijk om deze blokkades te vermijden, bijvoorbeeld omdat een aangrenzend gebouw voor schaduw zorgt op je zonnepanelen? Dan is het interessant om een optimizer te installeren.

Om optimaal energie op te wekken met je zonnepanelen in Brugge, is het ook essentieel om de helling van de panelen in overweging te nemen. Installateurs raden een helling tussen de 36 en 38 graden aan voor een maximaal rendement. De ideale hellingshoek hangt eigenlijk af van de oriëntatie van de panelen. Zo is bijvoorbeeld een hoek van 13° het meest geschikt voor panelen die naar het oosten of westen gericht zijn, terwijl panelen die naar het zuiden gericht zijn meestal op 36° worden geplaatst. Maar maak je geen zorgen: de installateur die jouw zonnepanelen op je huis in Brugge komt plaatsen, weet precies wat de ideale hellingshoek is voor jouw situatie.


Ontvang een vrijblijvende offerte

De compensatie van de overschot van je zonnepanelen in Brugge

Zoals eerder vermeld, genereer je met een 10 zonnepanelen meer energie dan een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks verbruikt. Met andere woorden, je hebt een overschot aan energie die je kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet of opslaan in een thuisbatterij.

In Vlaanderen is de terugleververgoeding wijdverspreid: energie die je niet zelf gebruikt, kun je terugleveren aan het net. Hiervoor ontvang je een kleine vergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het contract dat je met je energieleverancier hebt afgesloten. De leverancier is namelijk verplicht om een terugleveringscontract aan te bieden, maar kan vrij bepalen tegen welke prijs de elektriciteit wordt teruggekocht. Deze vergoeding varieert per leverancier en wordt bepaald door de vrije markt.

Op de website van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) vind je de V-test, een tool waarmee je de verschillende energieleveranciers kunt vergelijken op basis van hun afname- en terugleveringscontracten, om zo de meest interessante optie voor jou te vinden.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wist je dat het kopen van zonnepanelen voor je huis in Brugge niet de enige keuze is die je hebt? Het is namelijk ook mogelijk om zonnepanelen te huren! Voor veel mensen is de angst voor een grote initiële investering een reden om niet te kiezen voor de installatie van zonnepanelen, maar dat is eigenlijk zonde.

Huren van zonnepanelen is namelijk een handige optie die wij aanbieden. Zo kun je gebruik maken van de energie die de zon opwekt, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. Andere voordelen zijn dat Otovo verantwoordelijk is voor de installatie, het onderhoud en eventuele updates. Er zijn dus geen instapkosten en het is ook mogelijk om de installatie gemakkelijk af te kopen als je dat wil.

Meer lezen over zonnepanelen huren? Bekijk deze blog over het huren van zonnepanelen!


Installateurs van zonnepanelen in Brugge

Wil je graag zonnepanelen laten leggen op het dak van je huis of appartement in Brugge? Als je kiest voor Otovo, kun je er zeker van zijn dat de beste installateurs jouw zonnepanelen komen leggen. We werken immers enkel met zorgvuldig geselecteerde installateurs.

Benieuwd naar de huurprijs voor 5, 10 of 15 zonnepanelen? Vul dan jouw straat in en bekijk jouw persoonlijke, vrijblijvende aanbieding!

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``