Steeds meer mensen tonen interesse in het opwekken van hun eigen elektriciteit door middel van zonnepanelen. Ook in Antwerpen zie je heel veel zonnepanelen. Niet raar: zeker in de zomermaanden profiteer je makkelijk van acht zonuren per dag. Dat maakt het voor Antwerpenaars interessant om na te denken over zonnepanelen. Zelf ook geïnteresseerd? In dit artikel leggen we je alles uit over zonnepanelen installeren in Antwerpen en hoe de installatie van zonnepanelen tot aanzienlijke besparingen op je energierekening kan zorgen.

We bespreken o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.


Prijzen voor zonnepanelen in Antwerpen

Het aanschaffen van zonnepanelen is in eerste instantie een behoorlijke investering. Bij Otovo werken we samen met zonnepaneelinstallateurs in heel Antwerpen om de beste kwaliteit en prijs te garanderen.

Als we kijken naar het gemiddeld energieverbruik van een huis in Antwerpen, dan zijn er ongeveer tien zonnepanelen nodig om voldoende stroom op te wekken. Dit zijn de gemiddelde aankoopprijzen van 5, 10 en 15 zonnepanelen in Antwerpen:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Met andere woorden: het plaatsen van zonnepanelen vereist doorgaans een aanzienlijke investering, waardoor het voor sommige mensen niet haalbaar is. Als je graag zonnepanelen op je dak wilt hebben, maar geen initiële investering wilt doen, overweeg dan om zonnepanelen te huren. Bij Otovo bieden we de mogelijkheid om zonnepanelen te huren tegen een laag maandelijks tarief. Op deze manier profiteer je van duurzame energie die je zelf opwekt, zonder dat je daarvoor hoeft te investeren. Bovendien geniet je bij Otovo van diverse voordelen, zoals goede garantie en onderhoud voor je zonnepanelen.


Ontvangt Antwerpen genoeg zonlicht?

Zeker! Antwerpen ontvangt het hele jaar door veel zonuren en vooral in de zomer kun je je vaak aan ettelijke uren zon per dag verwachten. Met andere woorden: je kunt het hele jaar door zonne-energie opwekken.

In de onderstaande tabel zie je duidelijk hoeveel energie (kWh) je in Antwerpen opwekt met 4kWP ofwel 10 zonnepanelen:

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Als je 10 zonnepanelen op je dak installeert, dan wek je in Antwerpen op jaarlijkse basis 4166,51 kWh op. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België van een gezin van zo’n drie of vier personen ligt rond de 4000 kWh/jaar.

De opgewekte energie van zonnepanelen wordt niet volledig lokaal verbruikt, maar wordt voor een groot deel teruggeleverd aan het net (hiervoor ontvang je een terugleververgoeding!). Bij Vlaamse huishoudens wordt gemiddeld slechts 30% van de opgewekte energie lokaal verbruikt, wat betekent dat 70% wordt teruggeleverd aan het net tegen het teruglevertarief. Het installeren van een thuisbatterij kan het eigen verbruik vergroten tot 70% of meer. Bovendien kan het optimaliseren van je verbruiksprofiel helpen. Dit betekent dat je probeert jouw verbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de dagperiode om de opgewekte energie optimaal te benutten.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Antwerpen?

Bij het installeren van zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk zonne-energie opwekt.

Een belangrijke factor is de oriëntatie van de panelen, omdat dit een grote invloed heeft op de hoeveelheid zonne-energie die ze kunnen opvangen. Aangezien de zon gedurende de dag beweegt, is het belangrijk om de panelen zo te plaatsen dat ze optimaal van het zonlicht kunnen profiteren. Over het algemeen geldt dat de panelen het meeste zonlicht opvangen wanneer ze naar het zuiden zijn gericht. Door de panelen op deze manier te plaatsen, kunnen de fotovoltaïsche cellen namelijk het meeste licht opvangen en zoveel mogelijk zonne-energie opwekken.

Ook de omgeving van de zonnepanelen is belangrijk. Als er bijvoorbeeld bomen, gebouwen of andere hoge objecten tussen de zon en de panelen staan, kan dit veel zonlicht wegnemen. Plaats daarom je zonnepanelen op een plek op het dak zonder belemmeringen. Zo kun je het beste rendement behalen. Is het onmogelijk om bepaalde schaduw-creërende blokkades te vermijden, bijvoorbeeld omdat je buurman een hoge boom in de tuin heeft? Dan raden we aan om een optimizer te installeren.

De helling van de zonnepanelen is ook belangrijk om rekening mee te houden. Installateurs van zonnepanelen in Antwerpen (en daarbuiten) geven vaak 36 tot 38 graden helling aan als het ideaalbeeld voor een maximaal rendement, maar in principe is een hellingshoek  tussen de 10° en 50° mogelijk. De ideale hellingshoek is afhankelijk van de oriëntatie, zo is een hoek van 13° het meest geschikt voor panelen die naar het oosten of westen gericht zijn, terwijl panelen die naar het zuiden gericht zijn, meestal op 36° worden geplaatst.


Ontvang een vrijblijvende offerte

De compensatie van de overschot

Zoals je eerder al las, wek je met een gemiddeld aantal zonnepanelen (10) meer energie op dan een gemiddeld gezin in Vlaanderen jaarlijks verbruikt. Met andere woorden: je hebt een overschot, die je bijvoorbeeld kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet, of die je kunt opslaan in een thuisbatterij.

In Vlaanderen is de terugleververgoeding erg bekend: energie die je zelf niet verbruikt, kun je terugleveren aan het net. Hiervoor krijg je een  kleine vergoeding. Hoeveel je precies ontvangt, is afhankelijk van het contract dat je hebt met je leverancier. Je leverancier is immers verplicht om een terugleveringscontract aan te bieden maar kan vrij bepalen aan welke prijs de elektriciteit wordt teruggekocht. Deze vergoeding wordt bepaald door de vrije markt en is verschillend bij elke leverancier. Op de site van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), vind je de V-test, een simulatietool waarmee je een afweging kunt maken wat voor jou de interessantste energieleverancier is, gebaseerd op de afname- en terugleveringscontracten.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wist je dat je zonnepanelen kopen voor je huis in Antwerpen niet de enige optie is? Je kunt ook zonnepanelen huren!  Voor veel mensen is de angst voor een grote initiële investering een reden om de installatie van zonnepanelen niet te overwegen, maar dat is eigenlijk zonde.

Zonnepanelen huren is immers ook een super handige optie. Deze bieden wij aan. Zo kun je gebruikmaken van de energie die de zon opwekt, zonder een grootste investering te moeten maken.

Andere voordelen zijn:

  • Otovo is verantwoordelijk voor de installatie; m.a.w. onderhoud en updates regelen wij
  • 0 instapkosten
  • De installatie is makkelijk afkoopbaar indien je dat wil.

Meer over het zonnepanelen huren lees je in onze blog!


Installateurs van zonnepanelen in Antwerpen

Geïnteresseerd in zonnepanelen leggen op jouw dak in Antwerpen? Als je kiest voor Otovo, dan kun je er zeker van zijn dat we de beste installateurs voor je regelen. Wij werken enkel samen met zorgvuldig geselecteerde installateurs.

Wil je direct weten wat jouw opties zijn? Ontdek dan meteen hoeveel jij kunt besparen met een vrijblijvende offerte.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``