Woon je in Hasselt en ben je benieuwd of het de moeite is om zonnepanelen op je dak te laten installeren? Dan heb je de juiste blog gevonden! We behandelen alles wat je moet weten, van de hoeveelheid energie die je kunt opwekken met jouw zonnepanelen tot de oriëntatie van de modules. Daarnaast gaan we dieper in op  overschot energie en wat je hiermee kunt verdienen wanneer je deze teruglevert aan je elektriciteitsleverancier. Kortom, deze blog bevat alle informatie die je nodig hebt als je overweegt om zonnepanelen te laten leggen in Hasselt!

We bespreken o.a.

 • de prijzen van zonnepanelen
 • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
 • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
 • de compensatie van overschotten
 • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.


Prijzen voor zonnepanelen in Hasselt

Denk je eraan om zonnepanelen te leggen in Hasselt? Dit is de gemiddelde aankoopprijs voor 5, 10 en 15 panelen als je zonnepanelen wilt kopen.

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

5 zonnepanelen zijn meestal genoeg voor mensen die alleen wonen of koppels die niet veel verbruiken, 10 en 15 zonnepanelen worden vaker aangeraden voor (grotere) gezinnen.

Ontvangt Hasselt genoeg zonlicht?

Als je twijfelt of zonnepanelen leggen in Hasselt de moeite waard is, is het belangrijk om te weten dat Hasselt van honderden zonuren per jaar profiteert. Zo kan je van april tot en met augustus makkelijk acht uur zon per dag verwachten. Mooie cijfers!

Nu je weet dat je van best veel zon profiteert, is het ook interessant om te weten hoeveel kWh je op jaarlijkse basis kunt opwekken. Met 2kWp (=5 zonnepanelen) wek je op jaarlijkse basis 2114,52 kWh op. Met 4 kWP (=10 zonnepanelen) kun je je aan 4229.04 kWh verwachten.

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien, wek je het hele jaar door kWh op, waarbij de zomermaanden de echte topmaanden zijn. Maar ook tijdens de wintermaanden wek je nog best wat energie op.

Natuurlijk zeggen deze cijfers nog steeds niet heel veel. Daarom vertellen we je graag wat meer over wat de gemiddelden zijn qua verbruik in België:

 • gemiddeld verbruik éénpersoonshuishouden: 1200 kWh op jaarbasis
 • gemiddeld verbruik gezin van 3 of 4 personen: 4000 kWh op jaarbasis

Het is wel belangrijk om te weten dat de opbrengst van je zonnepanelen nooit volledig door jezelf wordt verbruikt. Een aanzienlijk deel van de opgewekte energie wordt immers altijd in het net geïnjecteerd. Voor huishoudens in Vlaanderen is het gemiddelde "eigen verbruik" ongeveer 30% (wat betekent dat 70% van de zonne-energie teruggeleverd wordt aan het net tegen het teruglevertarief). Om het eigen verbruik te vergroten, is het mogelijk om een thuisbatterij te installeren. Dit kan leiden tot een eigen verbruik van 70% of meer. Daarnaast kan het optimaliseren van je verbruiksprofiel ook helpen om je verbruik te verschuiven naar de dagperiode (indien mogelijk) om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de opgewekte energie.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Hasselt?

Om zo veel mogelijk zonne-energie te genereren met behulp van zonnepanelen zijn er verschillende factoren die van belang zijn, waarbij de oriëntatie van de panelen een cruciale rol speelt. De hoeveelheid opgevangen zonlicht wordt namelijk sterk beïnvloed door de richting waarin de panelen zijn geplaatst. Om optimaal gebruik te maken van het zonlicht, is het essentieel om de panelen zo te plaatsen dat ze gedurende de dag zo veel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Het meest geschikte richting is naar het zuiden, maar ook een oriëntatie naar het westen of oosten kan werken. Omdat elk dak anders is, wordt er altijd gezocht naar de best mogelijke optie.

Bij het plaatsen van de zonnepanelen moet ook rekening worden gehouden met de omgeving om de hoogste opbrengst aan zonne-energie te garanderen. Als er obstakels zijn tussen de zon en de panelen, denk aan bomen of gebouwen die schaduw veroorzaken, kan dit de energieopbrengst verminderen als deze een schaduw werpen over je zonnepanelen. In dergelijke gevallen kan het installeren van een optimizer helpen om de energieopbrengst van de panelen te optimaliseren.

De hellingshoek van de panelen is ook van groot belang om een optimale energieopwekking te realiseren. Voor maximaal rendement raden de meeste installateurs een helling tussen 36 en 38 graden aan als de panelen naar het zuiden gericht zijn. Als de panelen naar het westen of oosten gericht zijn, is een hoek van ongeveer 13 graden het meest geschikt. Aangezien elke situatie uniek is, zal een installateur altijd de specifieke omstandigheden bekijken om het meest optimale rendement te behalen.


Ontvang een vrijblijvende offerte

De compensatie van de overschot van je zonnepanelen in Hasselt

Hierboven hadden we al vermeld dat het heel goed mogelijk is dat je meer energie opwekt met je zonnepanelen in Hasselt dan dat je er zelf verbruikt. Die overschot aan energie kun je gewoon weer aan het net terugverkopen.

Hoeveel geld je precies ontvangt voor die overschot, is afhankelijk van het contract dat je hebt met je energieleverancier en hoeveel cent je krijgt voor de teruglevering van energie. Bekijk dus zeker je contract! Aangezien het aantal cent dat je krijgt per kWh bepaald wordt door de vrije markt, is het geld dat je eraan verdient anders per leverancier. Wij raden aan om eens naar de V-test van de VREG te kijken, daar kun je afname- en terugleveringscontracten van leveranciers bekijken mocht je op zoek zijn naar een betere deal.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Heb je besloten om zonnepanelen te leggen in Hasselt? Dan is het nog de vraag of je ze gaat kopen of huren.

Bij Otovo bieden we de optie aan om zonnepanelen te huren. Je betaalt dan een maandelijks bedrag voor je huur en geniet van tal van voordelen:

 • Geen investering nodig om zonnepanelen te leggen;
 • Otovo is verantwoordelijk voor onderhoud en -indien nodig - reparaties; je hebt als het ware jarenlang garantie;
 • Je hebt uiteraard wel de optie om je overschot zelf te verkopen - je bent wel eigenaar van de energie die opgewekt wordt;
 • Je kunt meteen vanaf maand één besparen op je elektriciteitsrekening!

Installateurs van zonnepanelen in Hasselt

Geïnteresseerd in zonnepanelen huren via Otovo? Dan kun je er zeker van zijn dat de beste installateurs bij jou ter plaatse langskomen.

Voer hieronder je adres in en krijg een vrijblijvende prijsopgave om te zien hoeveel het zou kosten om zonnepanelen te leggen in Hasselt. Je krijgt onder meer de offerte voor 5, 10 of 15 zonnepanelen te zien.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``