Woon je in Brecht en overweeg je om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan ben je op de juiste blog beland! Hier vind je alles wat je moet weten over het installeren van zonnepanelen in Brecht. Van het gemiddelde aantal zonuren per jaar in Brecht tot de hoeveelheid energie die zonnepanelen kunnen opwekken, we bespreken het allemaal. Uiteraard vertellen we je ook hoe je kWh  kunt terugleveren aan je elektriciteitsleverancier en hiermee geld kunt verdienen.

We bespreken o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Prijzen voor zonnepanelen in Brecht

Als je eraan denkt om zonnepanelen te leggen, denk je uiteraard aan de prijs. Aan deze prijzen kun je je over het algemeen verwachten.

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Bij de meeste huizen van gezinnen worden 10 of 15 zonnepanelen gelegd, goed voor 4 of 6 kWp. Voor kleinere eensgezinswoningen zijn 5 zonnepanelen (goed voor ongeveer 2kWp) vaak voldoende.

Ontvangt Brecht genoeg zonlicht?

Ook geen onbelangrijke vraag: “Is het wel de moeite waard op zonnepanelen te plaatsen in Brecht?” Het antwoord is ja: Brecht ontvangt op jaarbasis honderden zonuren, dus het is zeker interessant om zonnepanelen te plaatsen.

Goed nieuws: tussen de maanden april en september mag je je makkelijk aan acht of meer uren zon verwachten. In juni zijn er zelfs gemiddeld 10 zonuren per dag! Maar ook in de wintermaanden heb je makkelijk nog vier uur zon per dag. Ook dan kun je dus met je zonnepanelen in Brecht kWh genereren.  

Dit is een grafiek voor 10 zonnepanelen ofwel 4 kWp:

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Met 10 zonnepanelen in Brecht wek je dus het hele jaar door kWh op, en vooral in de zomermaanden wordt er veel energie gegenereerd.

Om je een idee te geven wat je precies met deze energie kunt doen, geven we je graag wat meer informatie over de gemiddeldes qua verbruik in België:

  • gemiddeld verbruik éénpersoonshuishouden: 1200 kWh op jaarbasis
  • gemiddeld verbruik gezin van 3 of 4 personen: 4000 kWh op jaarbasis

Natuurlijk is het wel goed om te weten dat je opbrengst van de zonnepanelen nooit volledig lokaal wordt verbruikt. Het gemiddelde van Vlaamse gezinnen ligt rond de 30%; dit betekent dat 70% van de opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het net tegen het teruglevertarief. Als je je eigen verbruik wilt verhogen, is het plaatsen van een thuisbatterij een optie. Hiermee kun je je eigen verbruik verhogen tot wel 70% of meer.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Brecht?

Om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken met behulp van zonnepanelen, zijn diverse factoren belangrijk, waarbij de oriëntatie van de panelen een cruciale rol speelt. De hoeveelheid opgevangen zonlicht wordt namelijk sterk beïnvloed door de richting waarin de panelen worden geplaatst. Om het maximale rendement uit het zonlicht te halen, is het essentieel dat de panelen gedurende de dag zo veel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Meestal is de beste richting naar het zuiden, maar een oriëntatie naar het westen of oosten kan ook werken. Vanwege de verschillen tussen daken wordt er altijd gezocht naar de beste mogelijkheid.

Bij het installeren van zonnepanelen moet er ook rekening worden gehouden met de omgeving om de hoogst mogelijke opbrengst aan zonne-energie te behalen. Obstakels zoals bomen, hoogspanningsmasten en gebouwen die schaduw veroorzaken kunnen namelijk de energieopbrengst verminderen als ze schaduw werpen op de panelen. In zulke gevallen kan het gebruik van een optimizer helpen om de energieopbrengst van de panelen te maximaliseren.

De hellingshoek van de panelen is ook van groot belang voor optimale energieopwekking. De meeste installateurs raden voor een maximaal rendement een helling van 36 tot 38 graden aan als de panelen naar het zuiden gericht zijn. Als de panelen naar het westen of oosten gericht zijn, is een helling van ongeveer 13 graden het meest geschikt. Omdat elke situatie uniek is, zal een installateur altijd de specifieke omstandigheden bekijken om het meest optimale rendement te behalen.


Ontvang een vrijblijvende offerte

De compensatie van de overschot van je zonnepanelen in Brecht

Als je meer energie opwekt dan dat je er verbruikt, dan heb je een overschot. Heel leuk voor jou, want deze overige energie kun je terugverkopen aan je energieleverancier.

Benieuwd hoeveel geld je hiervoor ontvangt? Wel, dat is afhankelijk van het contract dat je hebt met je energieleverancier. Over het algemeen krijg je een paar cent per kWh wat tot enkele honderden euro’s per jaar kan oplopen, maar er zijn ook contracten waarbij je praktisch niets krijgt - alles is afhankelijk van de vrije markt. Neem er dus zeker je contract bij en kijk wat er vermeld wordt bij ‘terugleveringscontract’.

Heb je geen goede deal? Dan raden wij de V-test van de VREG aan om afname- en terugleveringscontracten met elkaar te vergelijken.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wil je zonnepanelen leggen in Brecht? Dan moet je nog kiezen of je zelf gaat investeren of kiest voor huren.

Otovo is een aanbieder van huurcontracten. Wist je niet dat zonnepanelen huren een mogelijkheid was? Er zijn tal van voordelen aan huren. Zo hoef je geen investering van duizenden euro’s te doen om zonnepanelen te laten plaatsen door Otovo. Wij zijn immers de eigenaar, die kost is voor ons.

Otovo is ook verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties, wat betekent dat je jarenlang garantie hebt. Hoewel je niet hoeft te investeren, ben je wel de eigenaar van de opgewekte energie en heb je de optie om eventuele overschot te verkopen. Bovendien kun je vanaf de eerste maand direct besparen op je elektriciteitsrekening. Niet mis in deze tijden!


Installateurs van zonnepanelen in Brecht

Wil je graag zonnepanelen huren? Dan zorgen wij ervoor dat de beste installateurs uit Brecht en omgeving bij jou langskomen om je zonnepanelen te investeren. Beloofd.

Voer hieronder je adres in en krijg een vrijblijvende prijsopgave om te zien hoeveel het zou kosten om zonnepanelen te leggen in Brecht. Zo kun je zien hoeveel je maandelijks zou betalen mocht je 5, 10 of 15 zonnepanelen op je dak leggen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``