Als je in Kortrijk woont, is het je wellicht opgevallen dat de zon vaak schijnt in de Guldensporenstad. Deze zon kun je laten omzetten in energie… en in geld! Met vele zonuren per jaar, kun je honderden euro's besparen op je energierekening. Dit is meer dan voldoende om het energieverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin te compenseren.

In deze blog willen we je graag informeren over de voordelen van het aanschaffen van zonnepanelen in Kortrijk. Het is namelijk een fantastische locatie om je eigen energie op te wekken. Daarnaast leggen we het installatieproces uit, zodat je weet waar je op moet letten om het maximale uit je zonnepanelen te halen.

We bespreken o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Prijzen voor zonnepanelen in Kortrijk

Het aanschaffen van zonnepanelen kan voor veel huiseigenaren een uitdaging zijn vanwege de hoge initiële kosten. Toch biedt het vele voordelen, zoals een flinke besparing op de energierekening en het bevorderen van duurzaam energiegebruik. Bij Otovo werken we samen met bekwame zonnepaneel installateurs in Kortrijk , zodat we niet alleen de beste kwaliteit, maar ook de beste prijs kunnen bieden. Het is echter belangrijk om te weten dat de prijzen per regio in Vlaanderen kunnen verschillen.

Als we kijken naar het gemiddelde aantal zonnepanelen dat nodig is om het energieverbruik van een gemiddeld huis in Kortrijk te compenseren, namelijk tien, zien we deze gemiddelde aankoopprijzen:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Veel mensen vinden de aanvankelijke investering voor zonnepanelen niet mals voor hun bankrekening. Hierdoor is het voor sommige mensen niet mogelijk om momenteel te investeren in duurzame zonne-energie. Gelukkig is er nog een optie: het huren van zonnepanelen! Tegen een mooi tarief plaatsen wij hoogwaardige zonnepanelen op je dak, waardoor je maandelijks honderden euro’s kunt besparen op je energierekening. Bovendien profiteer je ook van jaren garantie. Maar daarover later meer.

Ontvangt Kortrijk genoeg zonlicht?

Zeker! Kortrijk ontvangt heel veel zon op jaarbasis, zeker in de zomermaanden.

In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel zonne-energie (kWh) je kunt opwekken in Kortrijk:

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron:re.jrc.ec.europa.eu

Met tien zonnepanelen, het aanbevolen aantal voor een gezinswoning, kun je in Kortrijk 4277.29 kWh aan schone energie opwekken.

Om een beeld te schetsen: het gemiddelde verbruik van een éénpersoonshuishouden is 1200 kWh op jaarbasis en het gemiddelde verbruik van een gezin van 3 of 4 personen is 4000 kWh op jaarbasis.

Het is wel goed om te weten dat de opbrengst van zonnepanelen nooit volledig lokaal wordt verbruikt. Met andere woorden: een deel van de opgewekte energie wordt direct in het netwerk geïnjecteerd. Gemiddeld genomen is het "eigen verbruik" van Vlaamse huishoudens ongeveer 30%, wat betekent dat 70% van de opgewekte zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net (en dus verkocht tegen het teruglevertarief). Indien je het eigen verbruik wilt verhogen, is het mogelijk om een thuisbatterij te installeren. Dit kan de zelfconsumptie verhogen tot wel 70% of hoger. Daarnaast kun je ook proberen om het verbruiksprofiel te optimaliseren door het verbruik zoveel mogelijk naar de dagperiode te verschuiven, als dat mogelijk is.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Kortrijk?

Wil je zo veel mogelijk kWh opwekken met je zonnepanelen? Dan is de oriëntatie van de panelen erg belangrijk. De zon beweegt immers tijdens de dag, dus je wil de juiste oriëntatie kiezen zodat jouw zonnepanelen gedurende de dag zo veel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Meestal is de beste richting naar het zuiden, maar ook een oriëntatie naar het westen of oosten kan heel goed werken. Omdat elke dakconstructie uniek is, wordt er altijd gezocht naar de meest optimale plaatsing. Dit wordt uitgezocht door jouw installateur.

Ook moet er rekening gehouden worden met de omgeving. Zijn er dingen in de buurt die voor schaduw zorgen? Denk aan een appartementsgebouw naast je huis, een grote boom of gewoon de schoorsteen van de buren? Dan moet hier ook rekening mee gehouden worden. Het is immers niet ideaal dat jouw zonnepanelen een paar uur in de schaduw liggen.

Als laatste is ook de hellingshoek van de panelen van groot belang voor optimale energieopwekking. Installateurs raden over het algemeen een helling van 36 tot 38 graden aan als de panelen naar het zuiden gericht zijn voor maximaal rendement. Als de panelen naar het westen of oosten gericht zijn, is een helling van ongeveer 13 graden het meest geschikt. Jouw installateur bekijkt altijd jouw situatie om de meest optimale plaatsing te garanderen.


Ontvang een vrijblijvende offerte

Compensatie van de overschot

Zoals eerder vermeld, wek je met zonnepanelen in Kortrijk meer energie op dan je verbruikt. Maar wat gebeurt er met deze overtollige energie?

Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot aan energie teruggeleverd aan het energienet. Voor deze overtollige kWh kun je geld ontvangen, in de volksmond ‘energie terugverkopen’ genoemd. Afhankelijk van je energiecontract, krijg je enkele eurocent per kWh.

Benieuwd hoeveel jij zou krijgen als je kWh terug zou leveren aan het elektriciteitsnet? Bekijk dan zeker je contract. Heb je geen goede deal? Dan kun je met de V-test van de VREG contracten van verschillende elektriciteitsleveranciers vergelijken.


Installateurs in Kortrijk

Als je geïnteresseerd bent in het installeren van zonnepanelen op jouw dak in Kortrijk, dan hebben we goed nieuws: omdat er veel zonuren zijn, is Kortrijk een zeer geschikte stad om zonnepanelen te leggen. Maar wie gaat deze panelen voor jou installeren?

Als je ervoor kiest om te verduurzamen met Otovo, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wij werken namelijk alleen samen met gecertificeerde installateurs die zorgvuldig door ons zijn geselecteerd. Hierdoor ben je verzekerd van een goede installatie van jouw zonnepanelenproject. Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar een geschikte installateur, want Otovo wijst automatisch een geschikte professional in jouw omgeving aan. Deze professional zal met nauwkeurigheid en expertise jouw zonnepanelen installeren onder begeleiding van onze eigen ingenieurs.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Als je geïnteresseerd bent in zonnepanelen, maar niet je spaargeld wilt gebruiken voor de initiële investering, biedt Otovo de mogelijkheid om zonnepanelen te huren tegen een laag maandbedrag. Dit is handig omdat Otovo verantwoordelijk is voor het onderhoud. Hierdoor hoef jij alleen maar te genieten van de energie die je opwekt met je zonnepanelen. Kortrijk is een ideale locatie voor het opwekken van zonne-energie.

Benieuwd naar wat jouw opties zijn? Bereken dan meteen hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``