Wil je graag zonnepanelen laten leggen in Leuven? Wij vertellen je in deze blog graag hoeveel energie je gemiddeld kunt opwekken met zonnepanelen in Leuven, hoeveel overschot je dan zo overhoudt en waar je op moet letten om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen. Wist je bijvoorbeeld dat Leuven ongeveer 2329.21 zonuren per jaar heeft? Die kun je mooi gebruiken om veel minder te betalen aan elektriciteit!

We bespreken o.a.

 • de prijzen van zonnepanelen
 • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
 • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
 • de compensatie van overschotten
 • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.


Prijzen voor zonnepanelen in Leuven

Zit je te denken aan zonnepanelen maar houdt de prijs je tegen? Je bent niet de enige! Zonnepanelen kopen kan een grote hap uit je spaarrekening betekenen. Maar toch zijn er veel voordelen aan zonnepanelen leggen in Leuven, niet in z’n minst de grote besparing die je hebt aan elektriciteitskosten doorheen het jaar.

Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat je ongeveer betaalt voor zonnepanelen als je eraan denkt om over te stappen op zonne-energie. Dit zijn ongeveer de prijzen die je mag verwachten:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690


Naast kopen, kun je natuurlijk ook opteren om zonnepanelen te huren. Lees onze blog over zonnepanelen huren, kopen en leasen om de verschillen te weten te komen. Bij Otovo kun je tegen een klein maandelijks bedrag genieten van alle voordelen van zonnepanelen. Maar hierover later meer!


Hoeveel zonlicht ontvangt Leuven?

Met gemiddeld 2329.21 zonuren per jaar, doet Leuven het iets beter dan veel andere Belgische steden. In de maand juli is er gemiddeld 9.64 uren zonneschijn per dag en dit is de topmaand voor jouw zonnepanelen, maar ook in de wintermaanden schijnt de zon ook gemiddeld drie uur per dag. Met andere woorden: je kunt het hele jaar door zon omzetten in zonne-energie.

Mocht je 10 zonnepanelen op je dak leggen (goed voor 4 kWp); dan zie je hieronder hoeveel kWh je op maandbasis kunt verwachten als inwoner van Leuven:

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu‌ ‌


In het totaal wek je met 10 zonnepanelen gemiddeld zo’n 4240.72 kWh op op jaarbasis. Niet mis!

Om je een beter beeld te geven van wat je kunt met deze 4240.72 kWh, vertellen we je graag meer over het gemiddelde verbruik in België.

Zo verbruikt een gezin van 3 of 4 personen gemiddeld op jaarbasis 4000 kWh. Een éénpersoonshuishouden verbruikt slechts zo’n 1200 kWh op jaarbasis.

Het is belangrijk om te weten dat de opbrengst van zonnepanelen nooit volledig lokaal wordt verbruikt. Dit betekent dat er altijd een vrij groot deel van de energie rechtstreeks in het net geïnjecteerd wordt. Voor Vlaamse gezinnen is het “eigen verbruik” gemiddeld 30% (70% van de zonne-energie gaat dus het net in en wordt verkocht aan het teruglevertarief). Als je je eigen verbruik wil verhogen, dan kun je een thuisbatterij plaatsen. Zo kun je je eigen verbruik verhogen tot 70% of hoger. Daarnaast kun je ook proberen zo goed mogelijk je verbruiksprofiel te optimaliseren door zo veel mogelijk je verbruik naar de dagperiode te verschuiven (zover dat mogelijk is).


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Leuven?

Natuurlijk wil je zo veel mogelijk kWh opwekken per dag. Daarom is het belangrijk dat je zonnepanelen in Leuven op de juiste plaats en met de juiste hellingshoek worden geïnstalleerd.

De juiste plek: Ten eerste is de oriëntatie van de panelen erg belangrijk. Omdat de zon dagelijks haar rondje van het oosten, naar het zuiden en uiteindelijk naar het westen doet, wil je je zonnepanelen zo oriënteren zodat je zonnepanelen elke dag zo veel mogelijk zonnestralen opvangen. Ook niet onbelangrijk: bij het plaatsen moet er rekening worden gehouden met gebouwen, bomen of andere dingen die schaduw kunnen werpen op je zonne-installatie. Als je zonnepanelen bijvoorbeeld een paar uur in de schaduw van de boom van de buren liggen, dan is dat vervelend. Daarom gaat jouw installateur altijd op zoek naar de juiste plek.

Daarnaast is ook de hellingshoek erg belangrijk. Voor maximaal rendement raden installateurs meestal een helling van 36 tot 38 graden aan als de panelen naar het zuiden zijn gericht. Als de panelen naar het westen of oosten gericht zijn, is een helling van ongeveer 13 graden het meest geschikt. Om de meest optimale plaatsing te garanderen, zal jouw installateur altijd de specifieke situatie bekijken.


Ontvang een vrijblijvende offerte

Compensatie van de overschot

Met je zonnepanelen in Leuven wek je dus heerlijk veel energie op - zelfs meer dan je waarschijnlijk verbruikt. Deze overschot aan energie kun je terugverkopen aan je elektriciteitsleverancier.

Maar hoeveel geld krijg je hier precies voor? Wel, dat is afhankelijk van het contract dat je hebt met je elektriciteitsleverancier. Over het algemeen gaat het over enkele eurocent per kWh. Maar dit kan oplopen, dus het kan interessant zijn om over te schakelen naar een leverancier die betere teruglevertarieven hanteert. Wij raden de V-test van de VREG aan als je tarieven wilt vergelijken.


Installateurs in Leuven

Goed nieuws als je geïnteresseerd bent in het installeren van zonnepanelen op jouw dak in Leuven: vanwege de vele zonuren is Leuven een zeer geschikte stad om zonnepanelen te plaatsen. Maar wie gaat deze panelen voor jou installeren?

Als je kiest voor duurzame energie met Otovo, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wij werken namelijk alleen samen met gecertificeerde installateurs die zorgvuldig door ons zijn geselecteerd. Hierdoor ben je verzekerd van een goede installatie van jouw zonnepanelenproject. Je hoeft niet zelf op zoek naar een geschikte installateur, want Otovo wijst automatisch een geschikte professional in jouw omgeving aan. Deze professional zal met nauwkeurigheid en expertise jouw zonnepanelen installeren onder begeleiding van onze eigen ingenieurs.


Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Lijkt zonne-energie jou de oplossing om jouw elektriciteitsrekening te verminderen? Dat begrijpen we bij Otovo maar al te goed. Als je geen zin hebt om al je spaargeld te investeren in zonnepanelen, is het huren van een zonne-installatie een slimme optie.

Dit kun je van Otovo verwachten:

 • Geen initiële kosten; deze dragen wij
 • Wij komen de zonnepanelen plaatsen
 • Meteen vermindering op je elektriciteitsrekening
 • Onderhoud en reparatie is Otovo’s verantwoordelijkheid
 • Je geniet van Otovo’s garantie
 • Je bent zelf eigenaar van de energie die je opwekt; overschotsen kun je ook zelf verkopen.

Benieuwd naar wat jouw opties zijn? Vul jouw adres in en bereken snel hoeveel jij kunt besparen met onze vrijblijvende offerte.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``