Lijkt het jou goed voor het milieu én je portefeuille om je eigen energie op te wekken door middel van zonnepanelen en woon je in het Gentse? Dan vertellen we je in dit artikel graag alles wat je moet weten over zonnepanelen leggen in Gent. Met honderden zonuren per jaar, is het immers heel interessant om in Gent zonnepanelen te installeren. In deze blog lees je alles over de gemiddelde prijs van zonnepanelen, hoeveel energie je kunt produceren op jaarbasis, wat je kunt doen met je overschot aan energie en meer.

We bespreken o.a.

  • de prijzen van zonnepanelen
  • de hoeveelheid energie die kan worden geproduceerd
  • de aanbevolen oriëntatie en helling van de modules
  • de compensatie van overschotten
  • manieren om jouw eigen zonnepanelen aan te schaffen.

Prijzen voor zonnepanelen in Gent

Om ongeveer 2 kWp op te wekken heb je 5 panelen nodig; voor 4 kWp 10 panelen en voor 6 kWp heb je 15 panelen nodig. Dit is de gemiddelde aankoopprijs voor 5, 10 en 15 panelen:

Aantal Gemiddelde aankoopprijs
5 zonnepanelen € 3.350
10 zonnepanelen € 4.810
15 zonnepanelen € 6.690

Als je dus zonnepanelen wilt leggen in Brugge, dan moet je rekening houden met een stevige initiële investering.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren, waardoor deze investering niet bij jou komt te liggen, maar bij de aanbieder van de zonnepanelen. Hierover lees je verder in het artikel meer!


Ontvangt Gent genoeg zonlicht?

Zeker! Gent ontvangt honderden zonuren per jaar. De topmaanden zijn uiteraard de zomermaanden, maar ook in de andere maanden schijnt de zon vaak, wat handig is als je zonnepanelen hebt.

Het is dus best interessant om zonnepanelen te leggen in Gent, om die zonuren om te zetten naar energie. Benieuwd hoeveel kWh je zou kunnen opwekken? Dit kunnen we jou vertellen. Stel: je kiest 10 zonnepanelen (of 4kWp), dan heb je een gemiddelde jaarlijkse kWh productie van 4171,74 kWh. Met 5 zonnepanelen (of 2 kWp) wek je zo’n 2087,37 kWh op.

Maandelijkse energieopbrengst van een PV-systeem met vaste hoek
Bron: re.jrc.ec.europa.eu

Nu kan het natuurlijk - zelfs met deze cijfers- lastig zijn om een beeld te hebben bij wat dit precies betekent.

Om wat context te geven: een gemiddeld gezin van 3 a 4 personen verbruikt op jaarbasis rond de 4000 kWh/jaar. Een éénpersoonshuishouden verbruikt gemiddeld zo’n 1200 kWh op jaarbasis.

Zonnepanelen leveren meer energie op dan er lokaal wordt verbruikt. In Vlaanderen wordt gemiddeld slechts 30% van de opgewekte energie lokaal verbruikt. Dat betekent dat de overige 70% terug in het net geïnjecteerd wordt. Een thuisbatterij kan het eigen verbruik verhogen tot 70% of meer. Je kunt ook proberen je verbruiksprofiel te optimaliseren door je verbruik zo veel mogelijk naar de dagperiode te verschuiven.


Wat is de ideale oriëntatie en helling voor zonnepanelen in Gent?

Om zo veel mogelijk zonne-energie te genereren met zonnepanelen, zijn verschillende factoren van belang. Een cruciale factor is de oriëntatie van de panelen, aangezien deze de hoeveelheid opgevangen zonlicht sterk beïnvloedt. Om optimaal van het zonlicht te profiteren, is het belangrijk om de panelen zodanig te plaatsen dat ze gedurende de dag optimaal belicht worden, want de zon beweegt doorheen de dag.

Over het algemeen geldt dat zonnepanelen het meeste zonlicht opvangen wanneer ze naar het zuiden gericht zijn. Maar de omgeving van de zonnepanelen is ook belangrijk om de hoogste opbrengst aan zonne-energie te garanderen. Obstakels zoals bomen, gebouwen of andere voorwerpen tussen de zon en de panelen kunnen namelijk veel zonlicht wegnemen.

Wanneer het niet mogelijk is om deze blokkades te vermijden, bijvoorbeeld vanwege een nabijgelegen gebouw dat schaduw veroorzaakt op de zonnepanelen, kan het installeren van een optimizer interessant zijn. Deze helpt om de energieopbrengst van de panelen te optimaliseren.

Om de optimale energieopwekking te realiseren met zonnepanelen in Gent, is ook de helling van de panelen van belang. Installateurs raden over het algemeen een helling tussen 36 en 38 graden aan voor een maximaal rendement.

De ideale hellingshoek hangt af van de oriëntatie van de panelen. Zo is bijvoorbeeld een hoek van 13 graden het meest geschikt voor panelen die naar het oosten of westen gericht zijn, terwijl panelen die naar het zuiden gericht zijn doorgaans op 36 graden worden geplaatst. Maar maak je geen zorgen, de installateur die jouw zonnepanelen plaatst, weet de ideale hellingshoek uit te rekenen voor jou.


Ontvang een vrijblijvende offerte

De compensatie van de overschot van je zonnepanelen in Gent

Zoals hierboven beschreven, wek je met 10 zonnepanelen in Gent meer energie op dan een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks verbruikt. Je hebt dus ‘extra’ energie, wat een overschot wordt genoemd. Je kunt kiezen wat je doet met deze overschot. Zo kun je deze energie - waar jij eigenaar van bent - opslaan in een thuisbatterij, maar je kunt je overschot ook terugverkopen aan je energieleverancier en hier een vergoeding voor ontvangen.

Hoeveel je precies ontvangt voor je overschot, is afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten met je energieleverancier. De leverancier is verplicht om een terugleveringscontract aan te bieden, maar bepaalt vrij de prijs waartegen de elektriciteit wordt teruggekocht. Het ene terugleveringscontract is beter dan het andere; houd hier dus rekening mee als je een energiecontract afsluit.

Goed om te weten: de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft de V-test, een tool waarmee je de verschillende energieleveranciers kunt vergelijken op basis van hun afname- en terugleveringscontracten. Zo vind je makkelijk de meest interessante optie voor jouw situatie.

Wat dacht je van zonnepanelen huren?

Wil je zonnepanelen installeren in Gent maar vind je de aankoop een stevige hap uit je budget? Dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren! Wij van Otovo bieden deze optie aan.

Dit biedt meerdere voordelen:

  • Geen grote initiële investering;
  • De eigenaar van de installatie (Otovo) blijft verantwoordelijk voor het onderhoud aan de installatie - je hebt als het ware garantie voor de gehele duur van je contract;
  • Je kunt je installatie zonder boete of kosten afkopen wanneer je dat wilt;
  • Maandelijks bespaar je geld op je energierekening.

Installateurs van zonnepanelen in Gent

Geïnteresseerd in zonnepanelen huren voor je woning in Gent met Otovo? Vul dan snel je adres in voor een vrijblijvende prijsopgave voor 5, 10 of 15 zonnepanelen. Als je kiest voor Otovo, zorgen wij ervoor dat de beste installateurs in Gent jouw zonnepanelen komen leggen. Wij werken namelijk enkel samen met zorgvuldig geselecteerde installateurs met ervaring.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``