De prijs van zonnepanelen is vaak een doorslaggevende factor in de overweging om over te stappen op zonne-energie, omdat deze van invloed is op de rentabiliteit van de zonnepanelen. In het geval van zelfconsumptie betekenen goedkope zonnepanelen niet direct dat deze ook meer rendabel zijn. Soms offer je namelijk levensjaren van jouw zonnepanelen op als je kiest voor het goedkoopste alternatief. En in deze verloren jaren vang je geen energie meer op.

In dit artikel vertellen we je alles over de prijzen van de ideale zonnepanelen voor jouw huis. Ook nemen we een kijkje in alternatieven op de markt.

Daarnaast analyseren we de stijging die 2023 met zich mee kan brengen, als gevolg van economische en sociale omstandigheden.

We zullen het hebben over:

 • Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?
 • De stijgingen van 2022
 • Wat kosten zonnepanelen?
 • Wat bepaalt de marktprijzen?
 • De prijzen van de residentiële installaties van Otovo
 • Prijzen van andere systeemelementen

Laten we snel beginnen!


Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

In grote lijnen worden de kosten van zonnepanelen bepaald door de technologie die erin verwerkt zit, de fabrikanten, de afmeting van de panelen en het gebruik ervan. De zonnepaneelprijzen kunnen dus erg verschillen, daarom is het belangrijk om te weten waar je op kunt letten om te kiezen voor een set zonnepanelen met een zo hoog mogelijk rendement.


Ontdek de prijs van jouw installatie!

Naast de technologie worden de prijzen ook nog beïnvloed door externe factoren, zoals de economie.

Voordat we kijken naar de geschatte moduleprijzen en de kosten van een kant-en-klare residentiële installatie, zullen we het eerst hebben over de invloed van externe factoren en trends uit 2022. Deze zijn namelijk sterk bepalend voor hoe de prijzen van zonnepanelen naar verwachting zullen stijgen in 2023.


Waarom stijgen de prijzen van zonnepanelen?

2020 en 2021 waren voor iedereen atypische jaren en 2022 was daaropvolgend het jaar van de verandering.

Dit, samen met de promotie van hernieuwbare energie, heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar zonnepanelen wereldwijd sterk is gegroeid. De opgewekte zonne-energie ging dan ook van 140 Gigawatt (GW) wereldwijd in 2021 naar 154 GW in 2022.

Het is mooi dat zo veel huishoudens kiezen voor duurzame energie, maar een tekort aan materialen is het eerste probleem dat zich voordoet na deze stijging.


Zonnepanelen prijs: grondstoffentekorten en prijsstijgingen

De belangrijkste materialen die voor de productie van zonnepanelen worden gebruikt en die door de prijsstijging worden getroffen, zijn:

 • Polysilicium
 • Zilver
 • Glas
 • Aluminium
 • Koper

Polysilicium, het belangrijkste materiaal voor de vervaardiging van de panelen, is flink in prijs gestegen. Niet alleen omdat de vraag ernaar is toegenomen, waardoor een tekort aan materiaal is ontstaan. Maar ook omdat China – de belangrijkste producent van fotovoltaïsche panelen – zijn fabrieken in 2020 voor een lange periode heeft stilgelegd als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Sinds China de activiteiten heeft hervat om aan de grote vraag te voldoen, is de prijs van zonnepanelen gestegen. Volgens Supplychaindigital is de prijs gestegen van $6,19 naar $25,88 per kilo polysilicium.

Anderzijds is zilver, hoewel het in kleine hoeveelheden wordt gebruikt (ongeveer 20 gram), ook in prijs gestegen, namelijk met 45% sinds juli 2020.

Glas, een ander onmisbaar element, is in prijs gestegen met ongeveer 10% sinds 2020.

Bovendien steeg aluminium volgens de London Metal Exchange met 53% sinds het voorgaande jaar, terwijl koper ‘maar’ met 6% in prijs toenam.

Al met al zorgen deze stijgingen bij elkaar dat zonnepanelen voor een hogere prijs worden verkocht dan een aantal jaren geleden.


Zonnepanelen prijs: transport

En het zijn niet alleen de grondstoffen die de kosten van zonnepanelen opdrijven.

Aangezien China de grootste producent van zonnepanelen ter wereld is, worden de meeste zonnepanelen vanuit China over zee naar de rest van de wereld verscheept.

Door de crisis als gevolg van de pandemie is de beschikbaarheid van schepen over de oceanen afgenomen. Dit leidt tot hogere transportkosten.

Zoals in alle bedrijfstakken worden deze kosten meestal door de eindverbruiker gedragen. De extra kosten zijn vaak terug te zien in de totale zonnepaneelprijzen.


Schakel over op zelfconsumptie vóór de verhoging!

Al deze stijgingen zullen leiden tot een hogere prijs van zonnepanelen in vergelijking met wat dezelfde panelen in 2021 of 2022 kostten.


Kosten zonnepanelen: technologie en vermogen

Maar ongeacht de economische context zal de technologie nog altijd de prijs van de modules voor het grootste deel bepalen.

Tegenwoordig zijn de meest voorkomende fotovoltaïsche modules monokristallijn en polykristallijn. Zoals de naam van de twee types ook suggereert, bestaat monokristallijn uit één kristal, terwijl polykristallijn uit meerdere kristallen bestaat.

Monokristallijne panelen worden beschouwd als een superieure technologie, omdat ze een hoger fotovoltaïsch rendement opleveren. Deze zonnepanelen kosten vaak iets meer, maar beloven vaak een beter rendement.


Prijzen van monokristallijne fotovoltaïsche zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen kosten tussen ongeveer 200 en 300 euro. De kosten variëren afhankelijk van het vermogen en de fabrikant van de zonnepanelen. Daarnaast worden er extra kosten in rekening gebracht voor de montage.

Monokristallijne zonnepanelen kosten in België gemiddeld het volgende

 • Prijs per paneel: €250 – €275
 • Prijs incl. montage en het systeem eromheen: €650 – €750

Zoek jouw dak en vraag een eerste offerte aan!


Prijzen van polykristallijne fotovoltaïsche zonnepanelen

Aan de andere kant hebben polykristallijne zonnepanelen een lagere prijs vanwege de lagere technologie die wordt gebruikt. Dit type zonnepanelen worden vaak gebruikt in industriële zonne-installaties en zonneparken.

Polykristallijne zonnepanelen kosten gemiddeld:

 • Prijs per paneel: €200 – €225
 • Prijs incl. montage en het systeem eromheen: €550 – €650

Wat kosten zonnepanelen voor jouw huis?

Als we het hebben over de prijzen van zonnepanelen voor een eengezinswoning, moeten we rekening houden met meer factoren dan alleen de kosten van de modules.

Naast de kosten van de zonnepanelen moet er ook rekening gehouden worden met andere materialen die nodig zijn voor de installatie en het werk van de installateurs.

We leggen je uit hoe we bij Otovo de prijzen van installaties voor eengezinswoningen beheren.

Bij Otovo werken we alleen met monokristallijne fotovoltaïsche modules met 60 zonnecellen. Deze zijn het meest geschikt om de hoogste rentabiliteit uit een systeem voor eigen verbruik te halen.

Bij de prijs van de fotovoltaïsche modules komen nog de kosten van de omvormers, de structuren, de bedrading... alle essentiële elementen voor een goede werking van het systeem.

Daarbij komen nog de honoraria van onze installateurs. Otovo werkt als een aggregator van lokale onafhankelijke installateurs die door heel België beschikbaar zijn voor jouw installatie.

Onze unieke technologie koppelt elk project aan de juiste installateur. Dit betekent dat wij vertrouwen op de nabijheid, de mogelijkheden en de materialen die elke installateur gewoonlijk gebruikt om de best mogelijke installatie voor eigen gebruik te leveren.

Om de hoogste rentabiliteit te bieden, werken wij met zeer kleine marges die in het voordeel van onze klanten werken. Bovendien zijn onze projecten sleutelklaar.

Jij hoeft nergens voor te zorgen. Wij zorgen voor al het papierwerk, het beheer van de installateurs, wij garanderen de perfecte werking van het systeem en wij staan tot jouw beschikking om eventuele twijfels of incidenten op te lossen, zelfs nadat de installatie is voltooid!


Daarbij hoef je pas te betalen als de installatie is voltooid. Dat is de zekerheid die wij jou bieden.

Vraag een offerte aan!
Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``