Zonnepanelen in Brecht: Direct aanvragen en op jouw energierekening besparen

Kaart van Belgie met de Pin op Brecht

Zonnepanelen in Brecht

Als een van de laatste gemeenten ondertekende de gemeente Brecht het Burgemeestersconvenant 2030. Dat Brecht zo lang op zich liet wachten had niets met onwil te maken. Het was juist een teken van realisme; plannen moeten immers wel haalbaar zijn. Nu is de focus er en zijn er middelen vrijgemaakt om de doelstellingen te halen.

De plannen zijn erg ambitieus. Naast het planten van tienduizenden extra bomen en hagen, het installeren van honderden oplaadpunten voor elektrische auto’s, vinden er ook georganiseerde energiebesparende renovaties plaats.

Aangezien deze Antwerpse gemeente uiteindelijk het Burgemeestersconvenant 2030 heeft ondertekend, gaat de gemeente de CO2-uitstoot drastisch verlagen en zet het in op duurzame energie voor iedereen. Het installeren van zonnepanelen in Brecht is daar integraal onderdeel van.

De gemeente Brecht was voorheen al een voorlopende gemeente met het installeren van zonnepanelen. Onder andere de gebouwen van GBS Overbroek, GBS Sint-Lenaarts, gemeenschapscentrum Vander Noot, Administratief Centrum Sint-Job-in-'t-Goor, sporthal De Ring, Goorhof, het gemeentemagazijn, brandweerkazerne Brecht, de technische dienst en jeugdhuis Sint-Job-in-'t-Goor zijn jaren geleden al voorzien van zonnepanelen.

Hierdoor profiteert de gemeente al geruime tijd van een flink lagere energiefactuur. Daarnaast worden de klimaatdoelstellingen hiermee al enigszins tegemoet gekomen. Er is nog een lange weg te gaan maar door het realisme van de gemeente Brecht is dit alleszins een haalbare kaart.

Kosten voor zonnepanelen huren per maand in Brecht

Wel zonnepanelen maar geen investering? Dat kan. Als je zonnepanelen per maand huurt! Hieronder zie je een overzicht hoeveel je per maand kwijt bent voor het huren van zonnepanelen in Brecht.


Standaard zonnepaneel 405w

   5 panelen = €43

   10 panelen = €58

   15 panelen = €69


Premium zonnepaneel 405 w

   5 panelen = €44

   10 panelen = €57

   15 panelen = €69

Prestatie zonnepaneel 430 w

   5 panelen = €43

   10 panelen = €59

   15 panelen = €70

Illustratie van een huisje met zonnepanelen op het dak
illustratie van een thuisbatterij

Kosten voor zonnepanelen huren per maand met een thuisbatterij

Met een thuisbatterij ben je gewapend voor de toekomst. In België hebben we namelijk last van netcongestie. Dat betekent dat het energienet vaak overbelast raakt door de hoeveelheid stroom die terug naar het net gebracht wordt.

Als je volop wilt genieten van je zelf opgewekte stroom, raden we aan om ook een thuisbatterij aan te schaffen.


Standaard zonnepaneel 405w

   5 panelen = €106

   10 panelen = €127

   15 panelen = €137


Premium zonnepaneel 405 w

   5 panelen = €106

   10 panelen = €129

   15 panelen = €135

Prestatie zonnepaneel 430 w

   5 panelen = €106

   10 panelen = €125

   15 panelen = €136

Kosten voor zonnepanelen kopen in Brecht

Veel mensen in België kopen hun pv-installatie. Dit is echter niet voor iedereen te behappen. Als je er voor kiest om te kopen, verdien je de aanvankelijke investering meestal binnen 5 jaar terug. Dit is grotdeels te danken aan de besparingen op je energierekening.

Let op, dit is een rekenvoorbeeld. Jouw specifieke situatie kan verschillen van de hier genoemde gegevens. Alle prijzen zijn voor een complete installatie inclusief montage, bekabeling, omvormer en btw.


Standaard zonnepaneel 405 w

   5 panelen = €5.000

   10 panelen = €6.700

   15 panelen = €7.900


Premium zonnepaneel 405 w

   5 panelen = €5.000

   10 panelen = €6.700

   15 panelen = €7.900

Prestatie zonnepaneel 430 w

   5 panelen = €5.000

   10 panelen = €6.800

   15 panelen = €8.100

Illustratie van een Belgische reeks huizen met zonnepanelen
huisje met thuisbatterij

Kosten voor zonnepanelen kopen met een thuisbatterij

Een hele pv-installatie met zonnepanelen en een thuisbatterij kan snel een flinke investering worden. Of je nou huurt of koopt, voor iedereen is er een optie bij Otovo.

De thuisbatterij is altijd een investering in een duurzame toekomst. Want je gebruikt zo gemiddeld 70% van je eigen opgewekte zonnestroom zelf. Zonder batterij is dat maar slechts 30%.


Standaard zonnepaneel 405 w

   5 panelen= €10.100

   10 panelen = €12.300

   15 panelen = €13.500

Premium zonnepaneel 405 w

   5 panelen= €10.100

   10 panelen = €12.500

   15 panelen = €13.500


Prestatie zonnepaneel 430w

   5 panelen= €10.200

   10 panelen = €12.100

   15 panelen = €13.500

Hoeveel kWh wek je gemiddeld op met zonnepanelen in Brecht?

Met ongeveer 15 zonnepanelen en een kilowattpiek-vermogen van rond 6 wek je jaarlijks gemiddeld 6283 kWh zonne-energie op in Brecht. Dat is meer dan genoeg om voor de rest van het injectietarief te genieten.

Want het verbruik van een gemiddeld gezin ligt bij rond de 3000 - 4000 kwH. 2283 kWh wordt teruggeleverd aan het energienet, waar je zelf een mooie compensatie voor krijgt via de injectietarief regelingen. Of opgeslagen in je accu voor een hoger eigen verbruik.

Deze grafiek laat zien wat je met 15 standaard zonnepanelen van 405 W van Otovo voor elke maand kan opwekken.


Bron: Photovoltaic geographical information system van de Europese Commissie.

Grafiek Brecht opgewekte kWh

Subsidies voor zonnepanelen in Brecht

Momenteel zijn er geen subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen in Brecht. Echter, er is nog wel een btw-voordeel wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen. Voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar bestaat er immers nog steeds een verlaagd btw-tarief. Je betaalt slechts 6% in plaats van 21% voor de installatie van zonnepanelen in Brecht (geldt overigens ook voor warmtepompen en zonneboilers). Dit bespaart je honderden tot wel ruim duizend euro.

Daarnaast krijg je in de gemeente Brecht een aanmoedigingspremie van maximaal 500 euro wanneer je een groendak plaatst (geldt alleen voor particulieren). Een groendak is een plat dak dat begroeid kan worden en waar er onder die begroeiing een waterbuffervolume is. Er zijn twee soorten groendaken:

   Extensieve groendaken hebben een lage begroeiing met onder andere mossen en vetplantjes.

   Intensieve groendaken zijn voorzien van allerlei soorten beplanting zodat het op een gewone tuin lijkt.


Groendaken zijn een verrijking voor het oog en jouw (buiten)leefruimte. Daarnaast leveren ze een positieve bijdrage voor de waterhuishouding en hebben bovendien een luchtzuiverend effect. Goed voor het milieu dus!

De gemeente Brecht informeert haar inwoners graag over duurzaamheid via het EnergieK loket. Via het EnergieK loket in Brecht krijg je onafhankelijk advies over bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen in Brecht.


Eenvoudig overstappen op zonne-energie

Otovo garandeert de beste kwaliteit zonnepanelen voor je dak, inclusief installatie en garantie. Huren of kopen, jij beslist.

Lage prijzen

Terwijl de jaren verstrijken en de energieprijzen stijgen, blijven jouw energiekosten gelijk!

Makkelijk afkopen

Elke maand verdien je een bonus die het afkopen van het systeem steeds goedkoper maakt

20 jaar garantie

Otovo bewaakt en onderhoudt de installatie zodat u er geen omkijken naar hebt.

Een maandelijks abonnement zonder voorschot. Otovo is 20 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van uw installatie. In de tussentijd krijgt u steeds de mogelijkheid om het af te kopen, indien gewenst.

van € 45maand