De oriëntatie en helling van de zonnepanelen zijn essentieel om het systeem optimaal te benutten. Deze factoren bepalen namelijk voor een groot deel de productiecapaciteit van de zonnepanelen. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Zoek jouw dak en vraag een eerste offerte aan!

Hoe dan ook is het een uitstekende beslissing om zonnepanelen op jouw dak te installeren. Met zo’n systeem kun je jezelf (gedeeltelijk) voorzien van de benodigde energie om aan het energieverbruik van jouw woning te voldoen. Bij de installatie van zonnepanelen is het echter heel belangrijk om rekening te houden met twee factoren: de oriëntatie en de helling van het dak waarop de zonnepanelen zullen worden geïnstalleerd.

Door met deze twee factoren rekening te houden kun je de optimale werking van een zonne-installatie waarmaken, het maximale rendement halen en dus de rentabiliteit van de zonnepanelen verhogen.


De oriëntatie van de zonnepanelen

Bij Otovo streven we ernaar de zonnepanelen zo te oriënteren dat de systemen maximaal presteren.

In België is de ideale oriëntatie zuidelijk gericht. Er moet echter nog wel rekening worden gehouden met twee belangrijke factoren:

  • De oriëntatie en de helling van het dak van het huis.
  • Obstakels die schaduw veroorzaken en voorkomen dat de zonnepanelen voldoende zonlicht opvangen.

Het doel is ervoor te zorgen dat de zonnestralen zo veel mogelijk uren rechtstreeks inwerken en zoveel mogelijk zonne-energie opwekken.

De meest optimale oplossing om de prestaties van het fotovoltaïsche systeem en de productie ervan gedurende het hele jaar te maximaliseren is een systeem met "solar trackers" dat de oriëntatie en helling van de panelen doet veranderen naar gelang van de stand van de zon zoals gebeurt in grote zonnecentrales en zonneparken. Voor een particulier huis is dit echter te duur, dus moeten we proberen de panelen zo veel mogelijk naar het zuiden te oriënteren, zodat we 's middags een productiepiek hebben en het maximale rendement van de module bereiken.


Ik wil advies!

De oriëntatie van het dak

De oriëntatie van jouw dak kun je heel gemakkelijk nakijken, namelijk middels Google Maps. Zoek jouw huis op en je ziet vanzelf in welke richting de bruikbare delen van jouw dak gericht staan. Heb je een kompas in huis, dan kun je dit uiteraard ook zelf uitzoeken.

Schaduw

Schaduwen zijn een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden omdat schaduw een sterke vermindering van de opbrengst van jouw zonnepanelen kan veroorzaken.


De helling van de zonnepanelen

In België is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen bijna 40 graden. Dit wordt bepaald door de breedtegraad waarop het land ligt. Hoe dichter bij de evenaar, hoe kleiner de hellingshoek van de panelen zal zijn omdat de zon dan om 12h op 90 graden staat. De hellingshoek van Belgische huizen ligt gemiddeld tussen 30 en 45 graden, wat voor zonnepanelen dus erg goed uitkomt.

Conclusie

De hellingshoek van de zonnepanelen en hun oriëntatie zijn van groot belang bij de installatie van een goed fotovoltaïsch systeem omdat zij van invloed zijn op de prestaties en de energieopname van onze installatie. Kleine afwijkingen zijn aanvaardbaar, maar ze mogen nooit op het noorden gericht zijn.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``