Het integreren van een HEMS (Home Energy Management System) of EMS (Energy Managment System) met zonnepanelen en thuisbatterijen helpt je om je energie-efficiëntie te maximaliseren en je energiekosten te verlagen. Wij vertellen je alle stappen, die je voor de integratie nodig hebt.



1. Beoordeling van de huidige installatie

Begin met een beoordeling van je huidige energie-infrastructuur. Zorg ervoor dat je zonnepanelen en thuisbatterij correct zijn geïnstalleerd. En dat je een omvormer hebt die de opgewekte zonne-energie omzet naar bruikbare elektriciteit.


2. Kies een compatibel EMS

Kies een Energy Management System dat speciaal is ontworpen om te werken met zowel zonne-energiesystemen als thuisbatterijen. Het smart home systeem moet in staat zijn om de energieopbrengst van je zonnepanelen te monitoren en de opslag in je thuisbatterij te beheren.


3. Installatie van slimme meters en sensortechnologie

Installeer slimme meters en sensoren die real-time data verzamelen over zowel je energieverbruik als de energieproductie van je zonnepanelen en de opslagstatus van je thuisbatterij.


4. Integratie met de omvormer en batterij

Het Energy Management System moet worden geïntegreerd met de omvormer van je zonnepanelen en je thuisbatterij. Dit gebeurt meestal via een draadloze verbinding of een bedrade interface. Deze integratie stelt het EMS in staat om direct gegevens te ontvangen over de hoeveelheid opgewekte zonne-energie en de opslagcapaciteit van je batterij.


5. Configuratie van de software

Configureer de EMS-software om de energieproductie en -opslag te beheren. Dit omvat het instellen van parameters. Zoals energieverbruik, productiegegevens, opslagprioriteiten, en het optimaliseren van de lading en ontlading van de thuisbatterij.


6. Monitoring en optimalisatie

Eenmaal geïnstalleerd, biedt het Energy Management System continue monitoring en optimalisatie van je energieverbruik. Het smart home systeem geeft aanbevelingen over het gebruik van energie-intensieve apparaten tijdens piekproductietijden. Als ook het efficiënt opladen van je thuisbatterij wanneer er een overschot aan zonne-energie is.


7. Gebruik van opslagsystemen

Het EMS beheert de opslag van overtollige zonne-energie in de thuisbatterij. En zorgt er ook voor dat deze energie beschikbaar is voor gebruik tijdens perioden zonder zonneschijn. Dit helpt om je afhankelijkheid van het net te verminderen en je energiekosten te verlagen.


8. Gebruikersinterface

Via een gebruiksvriendelijke interface heb je in real-time gegevens over het energieverbruik. Je kunt de energieproductie van je zonnepanelen en de opslagstatus van je thuisbatterij bekijken. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je energieverbruik.


9. Slimme planningsmogelijkheden

Het Energy Management System maakt gebruik van slimme planningsmogelijkheden om de lading en ontlading van de thuisbatterij te optimaliseren op basis van je dagelijkse routine, weersvoorspellingen, en energietarieven.

Door deze stappen te volgen, integreer je het Energy Management System effectief met zowel zonnepanelen als de thuisbatterij, waardoor je energie-efficiëntie wordt gemaximaliseerd en je ecologische voetafdruk wordt verkleind.


Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``